szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Nyelvtudományunk legnagyobb szótári projektje, A magyar nyelv nagyszótára című sorozat tartalmát feltették a netre, ingyenesen elérhető, kereshető formában.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet bemutatta A magyar nyelv nagyszótára című sorozat hatodik kötetét, ami azt jelenti, hogy A-tól EK-ig minden szócikkel elkészültek. Az újabb kötet megjelentetése mellett az összes eddigi könyv tartalmát feltették a netre.

©

A magyar nyelv nagyszótárának online változatát ide kattintva éri el, itt kereshet az A-tól EK-ig kezdődő magyar szavakra. Természetesen amint kész lesznek az újabb kötetek, azok tartalmával frissítik az online szótárt is.

Mivel a szótár különböző adatbázisai egységes formátumúak, ezek összekötésével az online változatban lehetőség van a szövegtári példamondatok bővebb szövegkörnyezetének megtekintésére, és a példák mellett forrásaik bibliográfiai adatai is megtalálhatók .

©

A szótár részletességét jelzi, hogy a cserép szóra kapott találatok első fele fért a fenti képernyőképre, a második fele az alábbi fotón látható.

©

Minden szócikk jobb felső sarkában van egy “permalink” felirat, erre kattintva vágólapra másolhatja a szócikk linkjét.

Amennyiben olyan szóra keres, amely (egyelőre) nem található meg az adatbázisban, ilyen felirat jelenik meg.

©

Az összes kötet kedvezményekkel együtt is közel 30 ezer forintba kerül, érdemes tehát a linket elmenteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!