szerző:
hvg.hu

A szuperszilárd anyag szerkezetében nincs súrlódás, így bármeddig képes mozogni, ugyanakkor pontosan olyan kemény, mint bármelyik másik szilárd tárgy.

Képzeljen el egy olyan érmét, amit ha megpörget, soha nem fog megállni. Azért nem, mert hiába forog az asztalon, nincs súrlódása, így nincs is olyan erő, ami lassítaná, vagy megállásra késztetné. Az anyag ezen állapotát a kutatók szuperszilárdságnak nevezik, a létezése azonban eddig csak feltevés volt.

A Sputnik News beszámolója szerint most a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), valamint a Zürichben található Szövetségi Műszaki Főiskola kutatói egymástól függetlenül jelentették be, sikerült előállítaniuk egy olyan anyagot, ami pontosan ezekkel a tulajdonságokkal bír.

Illusztráció.
©

A szuperszilárdság elnevezés nem véletlen, a hasonló tulajdonságokkal rendelkező (csak épp folyékony halmazállapotú) szuperfolyékony anyagot még az 1930-as években fedezték fel és nevezték el így. Az ilyen folyadék belsejében nulla a viszkozitás, vagyis nincs súrlódása, így ha egy pohárban megkevernénk egy ilyen folyadékot, az örökre forgásban maradna. Az anyagot olyan, rendkívüli pontosságot igénylő műszerekbe építették be, mint a spektroszkópok vagy a giroszkópok.

A kutatók mindeddig csak elméletben tudták igazolni a szuperszilárd anyag létezését, az amerikai és a svájci szakembereknek azonban most más-más módszerrel ugyan, de sikerült ezt létrehozniuk. Az eredménynek azonban egyelőre csak a kutatók örülhetnek, az anyagot ugyanis majdnem az abszolút nulla fokon, ultraerős vákuumban sikerült csak létrehozniuk.

A felfedezés ugyanakkor nagy segítség lehet más kutatások számára, vagy épp ahhoz, hogy jobban megértsük, mi minden lehetséges a természetben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 év börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert megöltek miatta egy embert

20 év börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert megöltek miatta egy embert

Úgy érzi, nem elég kreatív? Próbálja ki ezt a 6 tippet!

Úgy érzi, nem elég kreatív? Próbálja ki ezt a 6 tippet!

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa

 Így érvelnek ők – 131 oldalon értetlenkedik a kormány a Sargentini-jelentésre válaszolva

Így érvelnek ők – 131 oldalon értetlenkedik a kormány a Sargentini-jelentésre válaszolva

Krúzolás a bulinegyedben

Krúzolás a bulinegyedben