szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook fejlesztői összeengedték a csevegőbotokat, hogy egymással beszélgetve javuljon a kommunikációs képességük. Nem egészen az történt, amire számítottak.

Minden valamire való robotos scifi úgy kezdődik, hogy a gépek egyszer csak rájöttek, okosabbak az embereknél, és már nincs is szükségük rájuk. Talán ezért is mondott igen ijesztő jóslatot tavaly év végén a világ (egyik) legokosabb embere, Stephen Hawking, amikor a mesterséges intelligenciáról beszélt. Ha valóban hihetünk neki, akkor könnyen lehet, hogy most kezdhetünk félni is.

A Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének fejlesztői a napokban ugyanis bejelentették: a chatbotok véletlenül saját nyelvet fejlesztettek, amivel sokkal könnyebben meg tudják értetni magukat egymással – számolt be róla a The Next Web.

A dolog úgy történt, a gép tanulásra támaszkodva a kutatók hagyták, hadd beszélgessenek a botok egymással, így fejlesztve a beszédkészségüket. Egy idő után viszont azt vették észre, hogy a csevegőprogramok eltértek a meghatározott forgatókönyvtől, és létrehozták a saját nyelvüket.

©

Ránézésre az egész halandzsának tűnik, a kutatók szerint azonban ahelyett, hogy azt a képességüket fejlesztették volna, hogy jobban beszéljenek az emberrel, ennek épp ellenkezőjét tették. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Facebook mesterséges intelligenciája nemrég megtanult hazudni és alkudozni is, akkor azért nehéz nem Stephen Hawking szavaira gondolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!