szerző:
hvg.hu

A NATO kibervédelmi központja szerint a Petya elindítása politikai támadás volt, ami egy szövetséges ország szuverenitása ellen irányult. Emiatt életbe léphet a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye, ami a válaszcsapás előszobája.

Igen nagy riadalmat keltett múlt hét hétfőn a Petya nevű zsarolóvírus, ami a WannaCry „világhódító” szándéka után inkább Kelet-Európára koncentrált. Egész pontosan Ukrajnára, a kiberbiztonsági szakemberek feltételezése szerint ugyanis egy számlázó szoftveren keresztül kezdett tombolásba, a célja pedig már nem is annyira a zsarolás, hanem a rombolás volt. (És ennél sokkal rosszabb dolgok jöhetnek.)

A támadás ugyanakkor nemcsak Ukrajnát érintette, a vírus például Magyarországra is betette a lábát, de Nagy-Britanniából és Dániából is érkeztek hibajelzések. A kutatók egyre biztosabban állítják, a Petyát nem „unatkozó hackerek” szabadították a világra, annak politikai indítéka volt. Emiatt azonban sokkal komolyabb a helyzet.

©

A CNBC beszámolója szerint a NATO kibervédelmi központja szerint a kibertámadás is értelmezhető háborús támadásként, főleg akkor, ha a vírust egy állam vagy egy állam által támogatott csoport indította útnak. Ha ez valóban így van, akkor életbe kell léptetni a washingtoni szerződés 5. cikkelyét. Ennek lényege, hogy ha egy NATO-tagállamot támadás ér, akkor azt az egész szervezet elleni támadásként értékelik. (Ilyen volt például a 2001. szeptember 11-i terrortámadás is.)

A kibervédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy a támadás elsősorban az ukrán állami szervezeteket támadta, vagyis nem a pénzszerzés volt az elsődleges cél. Ezt támasztja alá az is, hogy a vírus ezen része mondhatni bénán volt megírva.

A szakértők szerint nagy valószínűséggel Oroszország hajtotta végre a támadást, bár erre egyelőre nincs konkrét bizonyíték. Az indíték azonban Krím óta elég egyértelmű.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal