szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook fejlesztői szerint szoros összefüggés van a naponta megosztott tartalmak száma, valamint azok valóságtartalma között. Magyarán: aki túl sokat posztol, az valószínűleg álhíreket terjeszt.

Újabb fontos lépésre szánta el magát a Facebook, hogy visszavágja a közösségi oldalt elárasztó álhírek és spamek számát. Adam Mosseri, a Facebook hírfolyamáért felelős alelnöke bejelentette: újra változtatnak a hírfolyamot kezelő algoritmuson, hogy ezzel korlátozzák azoknak a felhasználóknak az elérését, akik naponta 50-nél többször posztolnak.

A közösségi oldal fejlesztői szerint azok, akik ilyen sok bejegyzést tesznek közzé, a hiedelemmel ellentétben nem botok, hanem hús-vér felhasználók, akik többnyire valamilyen álhírt vagy spamet osztanak meg. A változással ugyan nem tűnik el a megosztott tartalom, de az új szempontok szerint már jóval kevesebb emberhez jut majd el – számolt be róla a Recode.

©

Mosseri szerint az új algoritmus nem figyeli majd a poszt tartalmát, vagyis akkor is korlátozhatja az elérést, ha azt egy megbízható oldalról teszi közzé valaki. Ugyanakkor a megfigyelés szerint az ilyen mennyiségben posztolók a legtöbb esetben valamilyen nemkívánatos tartalmat közvetítenek.

Az elmúlt fél évben ez már nem az első olyan változtatás, amit az álhírek visszaszorítása érdekében tett a Facebook (emlékezzünk csak a moderátor-hadseregre vagy a felcímkézett hírekre). Nem is csoda, hogy ennyire próbálkoznak, Németország ugyanis a napokban fogadta el azt a törvényt, amely értelmében akár 50 millió euróra is büntethetik a Facebookot egy álhír vagy gyűlöletbeszéd miatt. És nem összesen, hanem posztonként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!