szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakemberek közel egy hete találgatják, hogyan kerülhetett a több mint 130 kilós robot a washingtoni bevásárló- és irodakomplexum szökőkútjába. A két legfontosabb okot már kizárták.

Múlt hét kedd óta az egész internetet bejárták azok a fotók, amelyeket egy washingtoni bevásárló- és irodakomplexumban készített az épületben dolgozó Bilal Farooqi. A képeken egy Knightscope K5-ös biztonsági robot látható, elsüllyedve, merthogy egyenesen az épület szökőkútjába hajtott.

A fotók láttán rögtön beindult a találgatás, hogy vajon mi is történhetett. A Bisnow utánament a történetnek, hogy kiderüljön, mi is történt valójában. A beszámoló szerint a Csillagok háborúja filmekből ismert R2D2-t idéző biztonsági robotnak ez volt az első "munkanapja". Steve-nek – a fejlesztői ezt a nevet adták neki – egy meghatározott útvonalon kellett volna közlekednie, ám erről valamiért letért. A két legkézenfekvőbb magyarázat, hogy valaki vagy belelökte a szökőkútba, vagy egyszerűen csak meghibásodott.

©

A robot üzemeltetője azonban a biztonsági kamerák felvételei, valamint a szemtanúk beszámolója alapján egyértelművé tette, nem emberi beavatkozásnak köszönhető a baleset, a robot ugyanakkor nem is küldött hibajelzést sem, mielőtt letért volna az előre kijelölt útvonaláról. Azt azonban, hogy pontosan mi történt, egyelőre még nem tudják, a legvalószínűbb, hogy szoftveres hiba okozta Steve "vesztét".

Az épület azonban szerencsére nem maradt védelem nélkül, máris munkába állt egy másik biztonsági robot. A gyártó Knightscope szerint jó esély van rá, hogy a javítási munkálatok eredményeképp Steve is felépül, és újra munkába állhat

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Egy nap alatt több mint 1600 koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Egy nap alatt több mint 1600 koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát