szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországra is került azokból a pacemakerekből, amelyekről nemrég kiderült, egy szoftverhiba miatt a hackerek képesek módosítani a működését. A Semmelweis Egyetemtől megtudtuk: 1200 készülék van az országban, és mindet be is ültették betegekbe.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) még hétfőn tette közzé azt a jelentést, melyből kiderült, egy szoftverhiba miatt világszerte mintegy 750 ezer pacemaker felett tudják átvenni az irányítást hackerek. Egy nappal később a G Data kiberbiztonsági cég jelentése már arról szólt, a visszahívásban Magyarországon forgalomba került eszközök is érintettek lehetnek. Az interneten is fellelhető, 2014. június 11-én aláírt OEP-szerződés értelmében hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból. De úgy tűnik, több van belőle.

“Tudomásom szerint Magyarország mintegy 1200 darabot vásárolt a kérdéses készülékből, és ezek mindegyikét be is ültették a betegekbe. A Semmelweis Egyetemen ennek pedig mintegy 20 százalékát” – mondta el a hvg.hu kérdésére Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója. A szakember hozzátette, mindez töredéke az összes páciens számának, jelenleg ugyanis mintegy 40 ezer pacemakeres ember él hazánkban.

©

Az ügyben még kedden megkerestük a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központját is, de a téma jellegéhez egészen meglepő módon a (természetesen közpénzből működő) intézmény némi gondolkodás után végül elhatárolódott a nyilatkozattételtől. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő későbbre ígért tájékoztatást.

Nincs ok a pánikra

Ha a hackerek átveszik a szoftverhibás készülék felett az irányítást, a kiberbiztonsági szakemberek szerint alapvetően két életveszélyes dolgot tudnak kezdeni vele: át tudják programozni a pacemaker leadott energiáját, illetve túl gyors szívverést is elő tudnak idézni. Dr. Merkely Béla szerint azonban nincs mitől tartani, ezidáig ugyanis a világon egyetlen ilyen eset sem történt, de elméletileg bármely gyártó pacemakere sebezhető lehet a cyber támadásokkal szemben.

“Természetesen a Pentagon rendszerét is fel lehet törni annak ellenére, hogy milliárdokat költenek a titkosításra. Jelen esetben is ez a helyzet, ám mindehhez egy speciális programozási nyelven speciális parancsokat kell leadni” – hangsúlyozta a klinikai igazgató. Hozzátette: bár elméleti síkon megoldható egy ilyen támadás, szinte kizárt, hogy a hackerek épp egy “átlagember” pacemakerének feltörésére akarnának napokat szentelni.

©

“Emiatt nem hívjuk vissza külön a pácienseket. A pacemakerrel rendelkező betegeknek félévente kötelező orvosi vizsgálaton kell átesniük, így a szükséges biztonsági óvintézkedést (szoftverfrissítést) a kontrollvizsgálatokkor fogjuk elvégezni. Amennyiben a beteg kéri, soron kívül elvégezzük a programozást. A pacemakerek esetében ráadásul lekérdezhető, mikor fértek hozzá, vagy módosították a szoftverét utoljára, így az is azonnal feltűnne, ha valaki “babrált” volna vele” – mondta Dr. Merkely Béla.

Műtét nélkül, 3 perc alatt javítható

Bár olyan esetről, amelyben a hackerek módosították volna egy pacemaker működését, az FDA sem tud, Amerikában úgy döntöttek, minden pácienst vissza kell hívni, hogy egy szoftverfrissítéssel megelőzzék a bajt. Mindez nem igényel műtéti beavatkozást, a módosítás rádióhulláokon keresztül történik, és nagyjából 3 percig tart.

“A pacemakerek alapvetően miniszámítógépek, aminek értelemszerűen nincs billentyűzete. Emiatt rádifrekvenciás hullámok segítségével, szoftveresen kell vele kommunikálni: így lehet beállítani, hogy egyénre szabottan optimálisan működhessen. Ez a kommunikáció egy speciális, gyártó által készített eszközzel történik” – árulta el Dr. Mekely Béla.

©

A szakember szerint korábban csak ezen az eszközön keresztül történhetett a kommunikáció, így a pacemakerek védettebbek voltak. Ma már azonban lehetőség van arra, hogy miután egyszer összekapcsolódott a pacemaker és a külső egység, az orvosok wireless úton is kommunikálhatnak velük.

A pacemakereknek két fajtája létezik: a lassú szívritmus kezelésére beültetett eszköz akkumulátora általában 8-12 évig bírja egyetlen feltöltéssel. Az úgynevezett defibrillátor-pacemakerek (közismert nevükön ICD-k) akkumulátora ennél rövidebb ideig, 5-8 évig bírja. Dr. Merkely Béla szerint a kontroll során azt is meg lehet állapítani, hogy az eszközök meddig képesek még egy feltöltéssel működni, így az akkumulátor cseréjének időpontját is jó előre meg lehet határozni.

Update (09.08.): A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő időközben megküldte válaszát, melyből kiderül, a 2014-2015 valamint a 2016-2017 tenderévekben szerzett be a korábbi cikkünkben is említett készülékekből. A 2014-2015-ös évben az Assurity+PM2260 típusú szívritmus-szabályozóból 747 darabot, az Allure Quadra RF PM3242-es típusúból 196 darabot, míg a 2016-2017-es évben az Allure Quadra RF PM3242 + Quartet 1458Q típusokból 106 darabot.

Az alapkezelő közleményben jelezte, eddig egyetlen beteg sem fordult hozzájuk a szoftverhibás készülékek miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!