szerző:
hvg.hu

A Mark Zuckerberg által bejelentett Oculus Go önállóan is használható szemüveg a virtuális valóság (VR) megéléséhez. Vagyis a működéséhez sem kábel, sem pedig a lencsék elé bedugott mobiltelefon nem kell. És nem is drága.

Amikor a Facebook 2016 elején piacra dobta az Oculus Riftet, már sejteni lehetett, hogy nem ez lesz majd az egyetlen virtuálisvalóság-szemüveg, amit Mark Zuckerberg bejelent. Aki úgy döntött, első körben nem akar 699 eurót, vagyis nagyjából 216 ezer forintot kiadni a készülékre, és inkább kivárásra játszik, annak úgy tűnik, igaza lett.

Zuckerbeg kedden a Facebookon jelentette be, hogy elkészült az új modell, amit Oculus Go néven dobnak piacra. A Rift tovább fejlesztett változata Zuckerberg szerint az eddigi legélvezhetőbb VR-eléményt nyújtja a felhasználóknak.

©

A készülék teljesen önálló, vagyis nem kell hozzá sem kábel, sem az, hogy a lencsék elé egy mobiltelefont tegyünk. Az ígéret szerint az eszköz játékra és filmnézésre egyaránt használható, ahogy arra is alkalmas, hogy a virtuális térben legyünk együtt ismerőseinkkel.

Az eszköz jóval olcsóbb, mint a Rift volt: 199 dollárt, vagyis nagyjából 51 ezer forintot kérnek majd érte. A kiszállítást 2018 elején kezdik meg.

Zuckerberg emellett a készülékhez járó kontroller, a Santa Cruz prototípusát is bemutatta. Ez utóbbit szintén jövőre kezdik postázni, egyelőre csak a fejlesztőknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba Tech

És akkor most elmeséljük, milyen lesz 15 év múlva a Facebook

Mark Zuckerberg legújabb dobása egy olyan jövő felé mutat, amit nemrég még utópiaként olvashattunk a Ready Player One című könyvben. Virtuális kézfogás, otthonunkban ülve részt venni egy tanórán, új világ, új élet? Amit még most elképzelni sem tudunk, hamarosan megvalósulhat.