szerző:
hvg.hu

A Google januárban adja majd ki a Chrome-böngésző legfrissebb, 64-es változatát, ami a fejlesztők szerint végleg véget vet a felugró ablakok korának.

Valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlenek, akik belefutottak már egy olyan weboldalba, ami egy új ablakban vagy lapon egy másik oldalra irányította át a látogatót – anélkül, hogy ezt akartuk volna. A Google Chrome fejlesztői ezért egy olyan funkciót fejlesztettek az új böngészőbe, ami elejét veszi a bosszankodásnak.

A Chrome 64 érkezéséig még bő két hónapot kell várnunk, a januárban érkező böngészőverzióról azonban már elárulták, mit is fog tudni. Ezek szerint egy algoritmus segítségével kiszűrik és letiltják azokat a szkripteket, amelyek kérés nélkül irányítják át a felhasználót egy másik oldalra. Az átirányítás helyett a Chrome értesíti a felhasználót, hogy ezt a tevékenységet blokkolta a böngésző.

©

Attól azonban nem kell tartani, hogy az új funkció megzavarná a normális működést (például azt, hogy ha valakit online vásárláskor akar átirányítani az oldal egy másik webhelyre). A Chrome ugyanis figyelni fogja, hogy mi indítottuk-e el az átirányítás folyamatát, vagy ha nem, az a normál menetnek megfelelően történt-e.

A Chrome emellett azt a szkriptet is blokkolni fogja, ami az átkattintás után az eredeti oldal helyén nyit meg egy másik webhelyet. Azokat a weboldalakat pedig egyenesen letiltja a Chrome, amelyek a felhasználók jóhiszeműségét kihasználva vadásznak a kattintásra. Ilyen például, amikor egy felvillanó hirdetésnél az elvileg bezárást jelentő X gombra (pontosabban az annak látszó képre) kattintva valójában nem zárul be a hirdetés, hanem egy (vagy több) másik weboldal nyílik meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről