szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google januárban adja majd ki a Chrome-böngésző legfrissebb, 64-es változatát, ami a fejlesztők szerint végleg véget vet a felugró ablakok korának.

Valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlenek, akik belefutottak már egy olyan weboldalba, ami egy új ablakban vagy lapon egy másik oldalra irányította át a látogatót – anélkül, hogy ezt akartuk volna. A Google Chrome fejlesztői ezért egy olyan funkciót fejlesztettek az új böngészőbe, ami elejét veszi a bosszankodásnak.

A Chrome 64 érkezéséig még bő két hónapot kell várnunk, a januárban érkező böngészőverzióról azonban már elárulták, mit is fog tudni. Ezek szerint egy algoritmus segítségével kiszűrik és letiltják azokat a szkripteket, amelyek kérés nélkül irányítják át a felhasználót egy másik oldalra. Az átirányítás helyett a Chrome értesíti a felhasználót, hogy ezt a tevékenységet blokkolta a böngésző.

©

Attól azonban nem kell tartani, hogy az új funkció megzavarná a normális működést (például azt, hogy ha valakit online vásárláskor akar átirányítani az oldal egy másik webhelyre). A Chrome ugyanis figyelni fogja, hogy mi indítottuk-e el az átirányítás folyamatát, vagy ha nem, az a normál menetnek megfelelően történt-e.

A Chrome emellett azt a szkriptet is blokkolni fogja, ami az átkattintás után az eredeti oldal helyén nyit meg egy másik webhelyet. Azokat a weboldalakat pedig egyenesen letiltja a Chrome, amelyek a felhasználók jóhiszeműségét kihasználva vadásznak a kattintásra. Ilyen például, amikor egy felvillanó hirdetésnél az elvileg bezárást jelentő X gombra (pontosabban az annak látszó képre) kattintva valójában nem zárul be a hirdetés, hanem egy (vagy több) másik weboldal nyílik meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!