szerző:
hvg.hu

A Datally nevű alkalmazás segítségével minden egyes app számára ki-be kapcsolgathatjuk a mobilinternetet, így akadályozva meg, hogy az app a háttérben futva használja az adatkeretünket.

Aki menet közben szívesen nyomkodja a mobilját, annak – a választott csomagtól függően – előbb-utóbb szembesülnie kell azzal, hogy kezd elfogyni a havi kerete. Szerencsére már eddig is volt olyan alkalmazás, ami segít spórolni a megabájtokkal, a Google azonban készített egy újat, amely az eddigieknél jóval praktikusabbnak tűnik.

Az androidos eszközökre letölthető Datally lényege, hogy akár alkalmazásonként is beállíthatjuk, milyen appoknak engedjük meg a mobilinternet használatát, és melyek azok, amelyek nem fogadhatnak és nem is küldhetnek adatcsomagot. Vagyis gyakorlatilag minden egyes alkalmazásnál ki-be kapcsolgathatjuk a mobilnetet (vagy wifit). Ez azért is rendkívül hasznos, mert így biztos, hogy egyetlen alkalmazás sem fog a háttérben futva frissíteni.

A telepítés és indítás után a Datally folyamatosan fut a háttérben, és monitorozza, melyik tevékenység mennyi adatforgalommal jár. Az app kezdőképernyőjén egy gomb segítségével kapcsolhatjuk ki-be azt, hogy spóroljon-e nekünk az adatforgalommal.

©

Ha megnyitunk egy alkalmazást (például a YouTube-ot), megjelenik az app egy kis ikonja a kijelzőn, pont úgy, mint a Messengeres beszélgetések esetében a partnerek. Az alkalmazás itt valós időben mutatja, mennyi adatforgalmat generált az adott alkalmazás használat közben.

©

Az ikonra bökve dönthetünk arról, hogy blokkoljuk az adott alkalmazás adatforgalom-használatát. Ekkora elég a Block Data gombra bökni, így a mobilinternet az app számára "láthatatlan" lesz. Ha ezek után próbáljuk meg használni, ugyanolyan hibaüzenetet kapunk, mintha nem lenne internetünk. A kijelzőn megjelenő kis lakat pedig emlékeztet rá, az adott appot blokkoltuk.

©

Az adatforgalom használatáról kaphatunk napi, heti vagy havi lebontást is.

©

Ha pedig úgy döntünk, hogy mégis szeretnénk tovább használni valamelyik blokkolt alkalmazást, akkor a Manage Data menüpontban kapcsolhatjuk be újra.

©

Ha pedig végleg az utolsókat rúgja a keretünk, a helymeghatározás enegedélyezése után a kezdőképernyőn található Find Wifi gombra nyomva az app automatikusan megmutatja, milyen messzire találhatunk wifit, és kell-e jelszó a hozzáféréshez.

Van olyan spórolós megoldás is, amelyhez telepítenie sem kell semmit, azt javasoljuk, azt is fogadja meg: itt mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amellyel rengeteget spórolhat a mobilneten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló tanácsokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Androidos telefonja van? Így spórolhat sok tárhelyet rajta

Sok esetben egyszerűbb és a memóriát kímélőbb módszer, ha mobilon vagy tableten egy szolgáltatás honlapját nézzük, és nem az alkalmazását. Viszont a böngészős módszerhez is készíthető egy kis app, mutatjuk hogyan.

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Három ember kezében van a világ olajpiaca, fohászkodjunk, hogy ne kapjanak össze

Három ember kezében van a világ olajpiaca, fohászkodjunk, hogy ne kapjanak össze

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Hogyan győzzük meg a hallgatóságunkat? A Wall Street igazi farkasa segít!

Hogyan győzzük meg a hallgatóságunkat? A Wall Street igazi farkasa segít!

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Ma találkozik Putyin és Erdogan

Ma találkozik Putyin és Erdogan