szerző:
hvg.hu

Távirányító, babakamera, wifi-rádió vagy akár szimulátoros kijelző is lehet a régi mobilunkból. Tíz nagyon egyszerűen megvalósítható ötlettel jövünk.

Míg tavaly 1,47 milliárd, addig idén várhatóan 1,53 milliárd új okostelefon talál gazdára világszerte az IDC piackutató cég adatai szerint. Hatalmas mennyiség ez, és érdemes belegondolni abba, hogy ha ennyi új mobil kerül piacra, akkor vajon mennyi régi landol majd a fiókok mélyén. Vélhetően tetemes mennyiség, még akkor is, ha a régebbi telefonok jó részét újraértékesítik, elajándékozzák vagy újrahasznosítják.

A fiók azonban nem a legjobb hely a megunt, kicsit már belassult régi mobiloknak, ezért mutatunk tíz tippet, hogy mire használhatjuk ezeket a jobb sorsra érdemes telefonokat.

Infravörös távirányító

A régi "butamobilok" korában a drágább készülékekre azért került infravörös port, mert annak révén vezeték nélküli, bár igen lassú adatátviteli kapcsolatot lehetett létrehozni a telefonok között. Ma már az okostelefonokon is felbukkan az infravörös port, de teljesen más célból.

Itt már nem az adatátvitel, hanem a távirányítási lehetőség a fő felhasználási lehetőség. Vagyis egy infraportos mobil egy rövidke betanítást követően sokféle háztartási eszközt távirányíthat, legyen szó televízióról, hifiről vagy akár légkondicionáló berendezésről. Tönkrement a tévé gyári távirányítója? Nem kell drágán újat venni, helyette használhatjuk akár a régi mobilunkat is.

©

Az infrás készülékeken általában már alaphelyzetben található valamilyen gyári távirányító szoftver. Ha esetleg nincs, vagy nem vagyunk elégedettek vele, akkor érdemes lehet kipróbálni az ASmart Remote IR alkalmazást.

Okos távirányító

A közelmúltban forgalomba került okostévék már nemcsak infravörös módon távirányíthatók, hanem akár az otthoni wifi-hálózatunk segítségével is. Sőt, ily módon nem egyszerűen csak a tévé alapfunkcióit lehet távvezérelni, hanem sokkal könnyebben pötyöghetünk be például egy webcímet a tévé böngészőjébe, vagy könnyebben használhatjuk a készülék smart funkcióit.

©

Míg infraport viszonylag kevés mobilon található, addig wifi nélküli okostelefont szinte nem is tudunk elképzelni. A régi mobilunkra egyszerűen csak le kell tölteni a tévénk gyártójának dedikált alkalmazását, amivel ha esetleg nem lennénk elégedettek, akkor kipróbálhatunk egyéb alternatív megoldásokat is. Például az AnyMote Universal Remote + WiFi Smart Home Controlt.

Navigációra fel!

Ha azzal jön valamelyik nagyszülőnk, hogy GPS-navigációt szeretne vásárolni a régi kisautójába, ne engedjük neki, hogy valamilyen gagyi eszközt vásároljon erre a célra. Inkább ajándékozzuk neki a régi mobilunkat egy pár ezer forintos autós tartó és szivargyújtós töltő kíséretében.

A Waze és az egyéb masszívan online funkciókra épülő navigációs szoftverek futtatásához mobilnetes SIM-kártyára is szükség van. De tökéletesen megfelelhet a célra valamilyen offline alkalmazás, melynek negyedévente történő térképfrissítése nem túl nagy ördöngösség.

©

Remek ingyenes szoftver a korábban a Nokia által fejlesztett Here WeGo, ha pedig fizetni is hajlandóak vagyunk az alkalmazásért, akkor érdemes néhány pillantást vetni a Sygicre. Amennyiben a jövőbeli felhasználó csak hazánkban autózik, lehetőség szerint elég letölteni/megvenni a magyar térképet, nem lesz szükség egész Európára.

Zenelejátszó a kocsiban

Ha a régi mobilunk belső memóriája nem is túl nagy, néhány ezer forintért vásárolhatunk hozzá egy olyan parányi memóriakártyát, melyre rengeteg digitális muzsikát felmásolhatunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor akár autós jukeboxként is használhatjuk a készüléket.

Ha régi típusú hifink van a kocsiban, akkor ez pár ezer forintos FM-rádiós transzmitterrel oldható meg. Modernebb berendezés esetében a segítségünkre lehet a Car Music Connector alkalmazás, mellyel egyszerűen megoldhatjuk a mobil és az autónk Bluetooth-rendszere közötti zenelejátszást, illetve automatizálhatunk bizonyos feladatokat. Megadhatjuk például, hogy a kapcsolat létrejöttét követően melyik alkalmazás (zenelejátszó, webrádió stb.) induljon el automatikusan, illetve hogy a kapcsolat megszakítását követően a Bluetooth magától kikapcsoljon.

©

A dedikált autós zenelejátszóként használt régi mobilunknak érdemes fix áramellátást biztosítani, mindenesetre nem elhanyagolható szempont, hogy a Car Music Connector kevés energiát fogyaszt és nem futtat semmilyen háttérfolyamatot.

Multimédia a konyhapulton

Főzés közben nincs is jobb dolog egy kis zenehallgatásnál, és az sem lenne rossz, ha a kedvenc sorozatunk kihagyott részeit is meg tudnánk nézni a főzőkanállal bűvészkedés során. Erre akár a vadonatúj telefonunkat is használhatjuk, de sokan úgy vagyunk vele, hogy a drága készüléket lehetőleg nem visszük a fröccsenő olaj és víz közelébe.

Ilyenkor jöhet be a képbe egy régi okostelefon, mely ingyenes alternatívája lehet például a több tízezer forintért kínált wifis rádióknak. Ezekkel a mobilokkal analóg FM-rádiókat és wifin keresztül a világ lényegében bármely digitális rádióadását foghatjuk, a podcast hallgatási lehetőségről nem is beszélve. Érdemes egy próbát tenni a TuneIn Radio alkalmazással.

©

A konyhapultra ajánlott beszerezni egy dokkolót a mobilhoz, de akár egy egyszerű mini babzsák és egy fixen csatlakoztatott vezetékes töltő is jó szolgálatot tehet.

Oszd meg és uralkodj!

Az Európai Unió országaiban egy ideje már megszűnt a drága roamingolás pluszdíja, vagyis lényegében ugyanolyan kényelmesen és ugyanolyan költségek mellett használhatjuk mobilunkat, mintha otthon tartózkodnánk. Akadnak azonban olyan európai országok, ahol még mindig igen drága a roaming, Svájcban például néhány megabájt le- vagy feltöltésével több ezer forintos költségbe verhetjük magunkat.

Erre jelenthet megoldást egy helyi SIM-kártya megvásárlása, amit érdemes lehet behelyezni egy régebbi okostelefonunkba. Mégpedig azért, mert ez utóbbi készülék hot-spot funkcióját bekapcsolva egy saját áramforrással rendelkező hordozható miniroutert kapunk, amire aztán a fő okostelefonunkkal és a notebookunkkal is rácsatlakozhatunk.

©

Ehhez semmilyen extra alkalmazásra nincs szükség, egyszerűen csak be kell kapcsolni a telefon internetmegosztás funkcióját. Érdemes odafigyelni arra, hogy a nagyon régi telefonok még nem rendelkeznek 4G+, illetve 4G támogatással, így az általuk megosztott net a vártnál lassabb lehet. De akár még egy HSPA-kapcsolat is kielégítő sebességű lehet.

Fókuszban a gyerekek

Apa vagy anya levetett okostelefonja sok esetben nem a fiókban, hanem a gyermekek kezében landol. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a digitális és internetes világtól semmi értelme elzárni az ideális esetben azért analóg mesekönyvekkel is gyakran találkozó ifjúságot.

A gyerkőcök leginkább kedvelt alkalmazása mi más is lehetne, mint a mesékből és érdekes videókból ki nem fogyó YouTube. Ez az alkalmazás nem túlságosan erőforrás-igényes, egyedül csak stabil wifi-kapcsolatra van szüksége. No és persze olyan szülőkre, akik időről időre leellenőrzik/korlátozzák, hogy csemetéik milyen YouTube-tartalmakat fogyasztanak.

©

A kicsik ezenkívül remek játékokat is futtathatnak a régi mobilokon. Ez esetben viszont már fokozott hardveres elvárásokat támaszthatnak az alkalmazások, melyek azonnal csalódást okoznak, ha egy 4-8 GB belső memóriás, illetve 512 MB RAM-os telefonra próbáljuk meg telepíteni őket. Az Angry Birds jó eséllyel még az egyszerűbb telefonokon is elfut, illetve érdemes kipróbálni olyan játékokat is, mint például a Color Switch, a Zenge vagy a Jigsaw Puzzles Real.

Babakamera

A régi mobiloknak még a legkisebb, akár néhány hetes-hónapos gyermekek esetében is komoly hasznát vehetjük. Természetesen nem úgy, hogy odaadjuk őket a csöppségeknek, hanem úgy, hogy az ágyuk fölé szereljük őket. Ily módon ugyanis könnyen helyettesíthetünk egy több 10 ezer forintos babakamerát.

A Baby Monitor 3G alkalmazás segítségével akkor sem szakad meg a régi mobilunk kamerája által az aktuális mobilunk kijelzőjére átlőtt kép, ha esetleg valami gond van a wifivel, ekkor ugyanis automatikusan mobilnetre vált át az alkalmazás. Már amennyiben persze van SIM-kártya a régi készülékben.

©

A szoftver által biztosított kép minősége nagymértékben függ a mobil kamerájának minőségétől, mindenesetre a lehetőség adott, hogy akár HD-minőségben figyelhessük a távolból a babát. A megoldás természetesen nemcsak képet, hanem hangot is közvetít, és arra is lehetőség van, hogy a szülő nyugtató szavakkal csitítsa gyermekét, amíg oda nem ér a kiságyához.

Biztonsági kamera

A régi mobilunk kamerája nemcsak babafigyelésre alkalmas, hanem akár otthoni biztonsági kameraként is funkcionálhat. Ehhez egy olyan alkalmazásra van szükségünk, mint amilyen például az AtHome Video Streamer.

Az applikáció üzembe helyezése gyerekjáték egyszerűségű: a régi telefonra feltelepített szoftver megjelenít egy egyedi QR-kódot, amit aztán az új mobilunkkal egyszerűen csak be kell olvasni. Ezt követően a rendszer máris kész, a későbbiekben pedig akár újabb megfigyelő pontokkal, újabb régi mobilokkal bővíthető.

©

A mobilnet- és wifi-támogatással egyaránt rendelkező AtHome Video Streamer élőkép-közvetítésen kívül riasztásra is képes, vagyis ha mozgást érzékel, akkor azonnal figyelmeztetést küld. A két végkészülék közötti adatkapcsolat titkosított, így elvileg senki sem tud hozzáférni a kamerák képéhez.

Szimulátorba vele!

Ha a régi okostelefonunk egyszerűen már képtelen arra, hogy bármilyen épkézláb autóversenyes játékot futtasson, arra még tökéletesen alkalmas lehet, hogy felhasználjuk egy autós szimulációhoz. Ehhez nem kell mást tenni, mint valahogy rögzíteni a készüléket a számítógépünkre csatlakoztatott kormány közelében, és megjeleníteni rajta a virtuális autónk fontosabb adatait.

Az Assetto Corsa című igényes és valósághű autószimulátor támogatja az okostelefonon történő műszeregység megjelenítést. Ehhez csupán egy ingyenes alkalmazást, a Fast Dasht kell letölteni a mobilunkra, mely innentől kezdve a szimulátorban használt autónknak nemcsak a sebességét, hanem az aktuális sebességi fokozatát, fordulatszámát, üzemanyagszintjét és különböző köridejeit is képes megjeleníteni. Természetesen vezeték nélküli módon.

©

Utóbbi adatokat a monitoron már nem kell megjeleníteni, ezáltal teret nyerünk a nagy képernyőn, ráadásul a néhány colos mobilkijelzőn megjelenített számértékeket még jobban is lehet látni, mintha azok a zsúfolt monitoron jelennének meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Sikerült megmenteni a Notre-Dame elázott királyi szőnyegét

Sikerült megmenteni a Notre-Dame elázott királyi szőnyegét

10 nyelven vizsgálta meg a BBC a YouTube-ot, és sötét dolgokat talált

10 nyelven vizsgálta meg a BBC a YouTube-ot, és sötét dolgokat talált

92 éves polgármesterjelölt is indulhat az önkormányzati választáson

92 éves polgármesterjelölt is indulhat az önkormányzati választáson

A Honda cuki új villanyautója 9,6 millió forinttól indul itthon

A Honda cuki új villanyautója 9,6 millió forinttól indul itthon

Orbán beszállt az önkormányzati választási kampányba

Orbán beszállt az önkormányzati választási kampányba