szerző:
hvg.hu

A YouTube elleni harcban óriási sikert ért el a Facebook: a közösségi oldal megegyezett a Universal zenei kiadóval, így egy rakás nagy sláger jogdíjmentesen elérhetővé vált a felhasználók számára.

A Facebookról eddig is tudtuk, hogy a YouTube vetélytársa akar lenni, és fizetéssel csábítja magához a legnépszerűbb videósokat, de nemrég új szintre léptek Zuckerbergék: elkezdtek tárgyalni a legnagyobb zenei kiadókkal, hogy többszáz millió dollárért cserébe a Facebook tagjai bármilyen zenét és bárhogyan felhasználhassanak a videóikban. Megvan a projekt első nagy sikere: megegyeztek az Universal kiadóval.

A szerződéssel a Facebook mellett az Instagramon és az Oculus VR-szolgáltatásain is jogdíjmentesen lehet aláfestő zeneként használni a videókhoz, már amenniyben a Universal előadóinak slágereit szerkesztik hozzá. Közleménye alapján az Universal további zenei meglepetéseket is kínál majd a Facebookon. Nem lepődnénk meg, ha mondjuk előrukkolnának egy olyan alkalmazással, ami gyerekjátékká teszi a zenék felhasználását a videókhoz.

Csak hogy érzékeltessük: a YouTube nem rendelkezik ilyen zenei jogdíjakkal, így az oda feltöltött videókban maximum 7 másodperc erejéig lehet bármilyen zenét használni a videókhoz. Ha viszont a Facebook minden népszerű zenét tálcán kínál a vloggereknek, alighanem sokan komolyan elgondolkodnak, hogy a közösségi oldalra töltsenek fel videókat a YouTube helyett.

Egyébként pár napja a YouTube is kötött egy megállapodást a Universal kiadóval, de nem azért, hogy a vloggerek bármilyen zenét használhassanak: ez az üzlet ahhoz kellett, hogy a YouTube márciusban valóban elindíthassa fizetős streaming zeneszolgáltatását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vakvezető kutyából is hiány van

Vakvezető kutyából is hiány van

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda