szerző:
hvg.hu

A jövő évtől kezdte az alkalmazások kénytelenek lesznek egy előre meghatározott minimumelvárásnak megfelelni ahhoz, hogy telepíteni lehessen őket az eszközökre. A felhasználók ezzel csak jól járhatnak.

Fontos különbség a Google Play, valamint az App Store között, hogy az Apple rendkívül szigorú szűrőt alkalmaz, mielőtt az alkalmazásokat elérhetővé tenné, a Google Playnél viszont jóval szabadabb a fejlesztők mozgástere, így nem csoda, ha az appokba ágyazott vírusok is könnyen terjedni tudnak. A jövő évtől azonban jön egy igen jelentős változás.

A Google fejlesztői a napokban a cég blogján jelentették be, hogy egy új, minimum API-szintet terveznek, amit a jövőben a jelenlegi és az új alkalmazásoknak is használniuk kell. Mindez azt jelenti, hogy a régebbi forráskódot már nem fogadja majd el a Google.

Eddig minden egyes új Android egy új API-szintet is magával hozott, ami meghatározta többek között az alkalmazások keretrendszerét vagy épp biztonsági szabályozását. Csakhogy a fejlesztőknek ezt nem volt kötelező használniuk, így ha számukra kényelmesebb volt egy appot a régebbi keretrendszer előírásaival lefejleszteni, akkor azt a megoldást választották. Ez azonban nem túl szerencsés, ugyanis ezt a lehetőséget kihasználva olyan alkalmazások is felkerülhettek a rendszerbe, amelyek az alacsonyabb biztonsági szintet kihasználva vírust juttathattak a telefonra.

A jövőben azonban a fejlesztők kénytelenek lesznek az új API-val dolgozni. A Google ezzel a lépéssel szeretné elérni, hogy ha már az operációs rendszer "töredezett" (vagyis nem egységes úgy, mint az iOS, hanem különböző verziók futnak az eszközökön), akkor legalább az alkalmazások igazodjanak az új keretrendszerhez. Ráadásul mindez nagyobb biztonságot is jelent majd a felhasználóknak, hiszen a legfrissebb biztonsági előírásokat kell majd betartani a fejlesztéseknél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában