szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Videón demonstrálták az Intel és más processzorok sérülékenységét kihasználni képes Meltdown nevű hiba működését.

Hónapokkal ezelőtt értesült róla, látszólag mégsem tett semmit az Intel, hogy megoldást találjon arra a súlyos sebezhetőségre, mely nem mellesleg az elmúlt két évtizedben gyártott valamennyi processzort érinti. (Illetve valamit mégis tettek: a vállalat vezérigazgatója Brian Krzanich még a botrány kirobbanása előtt eladta szinte az összes, 24 millió dollár értékű Intel-részvényét.) A Meltdown néven ismerhető tervezési hiba révén akár banki adatokat, jelszavakat és tulajdonképpen személyes adatokat nyerhetnek ki a biztonsági rést kihasználó hackerek.

Előbbi működését a Grazi Műszaki Egyetem kutatói demonstrálták egy videón is rögzített demó segítségével. Az alábbi felvételen jól látszik, hogyan olvassa ki a processzor sebezhetősége miatt a kényes adatokat szinte másodpercek alatt egy számítógépről a Meltdown. A művelet az adott jelszó hosszúságától és bonyolultságától függetlenül mindenhogy működik, így teljesen lényegtelen, milyen különleges karaktert szúrunk be, kis- vagy nagybetűt használunk-e jelszavunkhoz, a sebezhetőséget javító szoftvercsomag telepítésééig gyakorlatilag tálcán kínáljuk az érzékeny adatokat, melyekbe aztán bárki, bárhonnan beleshet.

A Meltdownhoz több javítás is elérhető már, a legfontosabb tudnivalókról itt írtunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak