szerző:
hvg.hu

Új törvényjavaslat született, amelyik tiltaná az amerikai kormányhivataloknak a Huawei és a ZTE eszközeinek használatát.

Nem indul túl jól 2018 a Huawei számára: épp csak pár napja, hogy nem sikerült megkötnie egy üzletet az AT&T-vel csúcstelefonjainak forgalmazásáról, máris egy még nagyobb akadály tornyosul amerikai terjeszkedési elképzeléseinek útjába.

Az amerikai kongresszus elé egy olyan törvényjavaslat került, amelyik megtiltaná a kormányzati ügynökségeknek, hogy olyan eszközöket vagy szolgáltatásokat használjanak, amelyek összeköthetők a Huaweivel vagy a ZTE-vel. A törvényjavaslat hírszerzői jelentéseket idéz, amelyik szerint a szóban forgó két cég saját államának a befolyása alatt áll.

©

Egy 2015-ös FBI-jelentés például az aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai kormány hozzáférhet az amerikai üzleti kommunikációhoz a Huawei-technológián keresztül, 2017-ben pedig a ZTE-t érték tetten, hogy illegálisan szállított amerikai termékeket Iránba, egymilliárd dollár büntetést kellett ezért fizetnie.

A mostani törvényjavaslat ahhoz a texasi szenátorhoz köthető, aki az Oroszország elleni, a választásokba történő beavatkozással kapcsolatos nyomozást is vezeti. A törvényjavaslat célja, hogy megtiltsa mindkét vállalat távközlési berendezéseinek és szolgáltatásainak használatát.

A törvényjavaslatot – jegyzi meg a TechCrunch – még jóvá kell hagynia az Egyesült Államok képviselőházának kormányreformokkal foglalkozó vizsgálóbizottságának, majd ezután bocsátják szavazásra a Házban. Legvégül még az elnöknek kell aláírnia, hogy törvényerőre emelkedhessen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!