szerző:
hvg.hu

A Falcon Heavy sikeres pályára állítását követően újabb grandiózus projekt van kilátásban Elon Musknál: az üzletember az űrbe vinné a netet, ehhez pedig nem kisebb álmot dédelget, mint egy hatalmas, több elemet számláló műholdrendszer kiépítését. A szisztéma első darabját szombaton lőhetik fel.

Évek óta hallgathatjuk, micsoda terveket sző a joggal az igazi Vasembernek nevezett Elon Musk: a vizionárius üzletember néhány napja sikerrel abszolválta élete egyik fő művéhez kapcsolódó tervét, és már javában készül az újabb mutatványra, ami a korábbiaknál is nagyobbat szólhat: az űrben csiholna internetet néhány ezer műhold segítségével, amelyeket sikeres pályára állítást követően egyetlen, a teljes bolygót lefedő rendszerré kovácsolna, hogy 2024-re a Föld minden pontját olcsó, szélessávú internettel lássa el. (Persze nemcsak Musk az egyedüli, aki ilyet tervet sző, hiszen a britek is ott loholnak a nyakában.)

Az első terv még 4425 szerkezet fellövéséről szólt, de a projektet később további 7518 egységgel bővítették, így összesen 11 943 mesterséges égitestet készülnek pályára állítani az elkövetkező években. Mindez a vonatkozó amerikai nyilvántartás adatai szerint nyolcszor annyi új műholdat jelent, mint amennyi most összesen kering a bolygónk körül. A már korábban leadott tervek szerint az eszközök a miniműholdak kategóriáját súrolják. Azok nagyjából 500 és 1000 kg közé tehetők a szakirodalom alapján, de Muskék szatellitjei némileg könnyebbek, egyenként nagyjából 385 kg súlyúak.

A Falcon Heavy sikeresen teszten van túl, jöhet az újabb kísérlet.
©

Az 1140–1300 km-es magasságban keringő műholdak a számítások szerint 5-7 éven keresztül lennének képesek internetet biztosítani. A technológia ezen része persze akár még változhat is, hiszen Muskék 2016-ban fogalmazták meg elképzeléseiket, így nem kizárt, hogy utólag talán sikerül majd toldani valamit az egységek élettartamán.

Az amerikai szövetségi hírközlési hatóság (FCC) első körben 800 eszköz pályára állítását engedélyezte, ami a fellőni kívánt mennyiséghez képes csekély darabszámnak tűnik, de ez pont annyi egységet jelent, amennyi az Egyesült Államok lefedéséhez szükséges.

A projekt annyira előrehaladott állapotban tart, hogy a Microsat-2a-t és Microsat-2b-t – a spanyolok által üzemeltetett Paz megfigyelőműholddal együtt – szombaton délután, magyar idő szerint 16 óra 17 perckor már fel is küldik az űrbe. Ha minden jól megy, a tesztüzemmel működő szatelliteket jövőre válthatják a láncolat „igazi” darabjai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány