szerző:
hvg.hu

Kettő, de még az is elképzelhető, hogy három fizikai billentyűzetes BlackBerry-telefon érkezik még ebben az évben a piacra.

Már hónapok óta keringenek a pletykák az új BlackBerry-telefonokról, konfigurációs fájlokra, Geekbench-tesztekre, eszközregisztrációs adatbázisokra hivatkozva. A BlackBerry maga is megerősítette, hogy két új, fizikai billentyűzetes telefonnal készül, azonban az elmúlt napokban három kódnév (Uni, Athena, Luna) is felmerül.

A Uni tulajdonképpen egy szabadalom kapcsán került elő, a TCL ugyanis benyújtotta ezt a védjegyet az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához (USPTO), és a védjegy az intelligens telefonok, mobiltelefonok, tabletek kategóriájába került. Csak emlékeztetőül: a tavalyi évben a TCL ugyancsak benyújtott egy védjegyet az USPTO-hoz, a KeyONE névre, és a készülék nem sokkal később meg is jelent a 2017-es MWC-n.

©

További adalék, hogy a héten a WIPO közzétett egy szabadalmat a BlackBerry Ltd.-től. A szabadalom egy, a BlackBerry Privhez nagyon hasonlító, csúsztatható billentyűzetes telefont mutat, amelynek a kamerája jelenti az érdekességet. Ebben a készülékben ugyanis egy kiegészítő kamera is lenne. Ha az okostelefon nyitva van, azaz a billentyűzet látható, akkor a felhasználó a fő kamerával fotózhat, ugyanis ez kerül elő. Zárt állapotban a segédkamera lencséje a főkamera előtt helyezkedik el. A szabadalom azt is leírja, hogy a segédkamerának széles látószögű a lencséje, de lehet halszemoptika, zoom objektív vagy makróobjektív.

©

Vannak viszont, akik kételkednek abban, hogy valóban megjelenne majd ilyen nevű telefon, arra hivatkozva, hogy a TLC-nek nár van egy Uni kódnevű telefonja, az Alcatel Uni360. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a BlackBerry Uni ugyanazokat a regisztrációs kódokat használja, mint a Uni360, ami arra utalhat, hogy ennek a telefonnak az utódja lehet. Arra viszont kicsi az esély, hogy a két márka keveredjen, szóval elképzelhető, hogy a szabadalomban megjelent eszköz csak egy referenciakészülék.

A BlackBerry Athenáról lehetett mostanság a legtöbbet hallani. Ez is egy fizikai billentyűzetes készüléknek ígérkezik, a billentyűi viszont nagyobbak lehetnek, mint a KeyONE-é. Állítólag Snapdragon 660 processzor fog dolgozni benne, 6 vagy 8 GB RAM-mal, és a belső tárhely 64 GB lesz. A hátoldali duplakamera hasonló lehet a Uniéhoz. Az Athena megjelenését áprilisra valószínűsítik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli