szerző:
hvg.hu

Kínában kiemelten foglalkoznak az arcfelismeréses technológiával. Ennek legújabb hozadékát a pekingi rendőrök élvezhetik.

Különleges, mesterséges intelligencia alapú okosszemüvegekkel szerelték fel a rendőröket Peking külvárosában, egy autópálya-kihajtónál. A Reuters beszámolója szerint a szemüvegeket a múlt héten kezdték tesztelni. Az eszköz egy feketelistával hasonlítja össze az autópályán elhaladó gépkocsikban ülők arcát, és a rendszámokat ugyancsak elolvassa. Ha egyezést talál a listában szereplő személyekkel, netán kiderül, hogy az autót ellopták, azonnal riasztja a rendőröket.

A szemüveget ugyanaz a pekingi cég, az LLVision készítette, akinek egy hasonló napszemüvegét próbálták ki a múlt hónapban Csengcsou (Zhengzhou) városának vasútállomásán. Miközben a jogvédők aggódnak a magánszféra megsértése miatt, az LLVision vezérigazgatója szerint az aggályok indokolatlanok, ők megbíznak a kormányban.

©

Pedig lenne miért aggódni. A Business Insider külön is felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a felügyeleti és arcfelismerési technológiák fejlesztése a kínai vezetés számára. Jelenleg 170 millió megfigyelő kamera van Kínában, és a kínai kormány megháromszorozná a számukat 2020-ra. Ez azt jelenti, hogy akkor nagyjából minden két lakosra jutna egy kamera. A közbiztonsági minisztérium szerint hamarosan bármely állampolgárt három másodpercen belül azonosítani lehet. Szép új világ?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!