szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nano nevű eszközt egy gödöllői startup cég készítette. Képes egy egész család napi vízszükségletét megtisztítani.

Néhány nappal ezelőtt indult útjára az az Indiegogo-kampány, aminek több szempontból is drukkolhatunk. Amellett, hogy egy energiatakarékos és környezetkímélő otthoni vízadagolóra lehet előrendeléseket leadni, számunkra külön érdekesség, mert egy magyar fejlesztésről van szó.

A Q&C Nano nevű vízadagoló a mögötte álló gödöllői startup ígérete szerint jóval hatékonyabb, mint az eddig használt rendszerek. A készülék pont úgy néz ki, mint egy kapszulás kávéfőző, azzal a különbséggel, hogy nem kávé folyik belőle, hanem egy komplett család egynapi vízadagját képes megtisztítani.

©

A szerkezetből naponta 36 liter tisztított víz nyerhető ki, a szűrője összesen 5700 liter víz tisztításához használható. A Nano wifin és Bluetooth-on keresztül képes kommunikálni az okostelefonnal, amelyre értesítés érkezik, ha a szűrő megérett a cserére.

A készülék tetején található érintőkijelző segítségével megadhatjuk, hogy hideg, szobahőmérsékletű vagy meleg vizet szeretnénk, valamint azt is, hogy mennyire legyen hideg/meleg az a bizonyos hideg/meleg.

A Nano nemcsak az otthoni víztisztítást egyszerűsíti le – jelenleg a legtöbb szerkezetet telepíteni kell –, de a környezetet is kíméli, használatának velejárója ugyanis, hogy kevesebb palackozott vízre van szükség. (A startup ráadásul a bevétel egy részét a WWF-nek adja, ezzel kötelezve el magát még inkább a környezetvédelem mellett.)

A készülékre néhány nap leforgása alatt több mint 23 ezer dollár, valamivel több mint 6 millió forint összegben érkezett már előrendelés. A Q&C Nanóra a leggyorsabbak 449 dolláros áron, plusz 19 dollárnyi szállítási költséggel, azaz 118 ezer forintért csaphatnak le az Indiegogón.

Különösen érdekes ez most, amikor sok itthon is kapható ásványvízről kiderült: tele van apró műanyagdarabokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót