szerző:
hvg.hu

Több mint ezer, jellemzően kormánypárti híroldalakon megjelent cikket elemzett a CRB (Corruption Research Center Budapest), vagyis a budapesti korrupciókutató központ, és súlyos megállapításokra jutottak: a Fidesz-közeli szájtok által közölt hírek bizonyítottan orosz minta alapján születnek. A hazai közösségi felületeteken közben soha nem látott kormányoldali letámadás kezdődött, amely immár nem csak írásos anyagokban testesül meg: az új fegyver a gyakran hamis állításokat felvonultató YouTube-videók.

Már nem csak a Facebookon megjelenő posztok formájában találkozhat valaki a menekültek ellen hergelő témákkal, a taktika időközben ugyanis új elemekkel bővült: immár a YouTube-on is egyre több ilyen anyagot látni. A felvételek közös jellemzője, hogy rendre valamilyen rendbontásnak látszó cselekményről igyekeznek "hírt" adni. A felvételeken főleg közel-keleti vagy afrikai származású emberek tűnnek fel, mint arra a 444 is rávilágított gyűjtésében.

Ám míg ezek a felvételek rendre rövid reklámszpotként bukkannak fel a YouTube hazai felületét böngészve, már a videók terjesztésére létrehozott csatornákat is találni - legalábbis nem túl életszerű, hogy valaki csakis menekülteket ábrázoló felvételeket töltsön fel egy videómegosztóra, főleg nem befolyásolásra törekvő „Ön is ezt akarja?” felütéssel. Az egyik csatornát ugyan már eltüntették – a YouTube közösségi irányelveinek megsértése miatt –, de beszédes repertoárral rendelkezett a "Tamás Kovács" nevű csatorna: időseket, bécsieket és olaszokat fenyegető, migránsnak beállított szereplőket mutató – egyébként pedig ki tudja, hogy valójában hol készült felvételek. Melyek ha valósak is, egészen biztosan nem az említett területek mindennapi életére jellemző helyzetet mutatják.

A hvg.hu-hoz eljutott olvasói jelzések szerint egyébként a "hagyományos" formában jelentkező propaganda is megsokszorozódott: a Facebookon egyebek mellett szponzorált tartalomként – vagyis fizetés ellenében, hirdetésként megjelenő cikkekben – teríti saját anyagait a Fidesz-közeli PestiSrácok, valamint a szintén vállaltan kormányhű Magyar Idők is és az Origo is. Ez utóbbi egyik hirdetésénél a Dorade tumblrt jegyző felhasználó nyomott rá a minden facebookos hirdetésnél elérhető "Miért látom ezt?" gombra, és azt találta, hogy az Origo a Fidesz iránt érdeklődő 18 és 34 év közötti, magyarországi embereket szeretne elérni.

©

A Corruption Research Center Budapest friss jelentésének legfontosabb üzenete az, hogy a kormányközelinek mondható csatornák, mint a 888.hu, a lokal.hu, valamint a magyaridok.hu is bizonyítottan olyan technika révén terjesztik az általuk fontosnak tartott gondolatokat, amilyen módon a CBR szerint az orosz propagandagépezet is működik.

Az orosz módszer. Képünk illusztráció.
©

A a korrupciókutató intézet 9 magyar hírportál cikkeit elemezte 2010-től 2017-ig, a már említett triászon kívül az Origo, a Pesti Srácok, valamint a Mindenegyben.com-on megjelenő írásokat is. De kutatásukhoz az Indexen leközölt írásokat is megnézték. Összességében több mint egymillió, az online térben közölt újságcikket vizsgáltak.

Statisztikai elemzésükhöz az orosz propagandaportál, a hidfo.ru által közzétett híranyagokat vették alapul, ehhez hasonlítva végezték el a kutatást, amely alapvetően négy kérdés vizsgálatára irányult:

  • az orosz kormányzat vagy az orosz politika számára érzékeny, illetve negatív tartalmú témák megjelenésére;
  • a portálokon a "migráns” és "menekült” szavak használatára;
  • a ”migráns” és a "terror” témákra, valamint,
  • a ”migráns” és ”erőszak” témák összekapcsolására.

A jelentésben közöltek szerint az orosz állami propaganda hatása egyértelműen érződik a kormányzati hírportálokon, de a Facebookon rendkívül népszerű, főleg álhírek terjesztésével foglalkozó mindenegyben.com-on is feltűntek az oroszok által használt, befolyásolásra alkalmas eszközök jelei. Ami nem túl meglepő, ez ugyanis az általunk jegyzékbe szedett hazai átverős oldalak jelentős részére igaz.

A CBR a portálok fogalomhasználatát, valamint a migráns és terror, valamint a migráns és erőszak kategóriák közötti összefüggéseket vizsgálva azt találta, hogy a kormányközeli portálok közül a Habony Árpádhoz köthető 888.hu és a lokal.hu oldalak statisztikailag nem térnek el szignifikánsan a hidfo.ru propaganda portáltól.

A magyaridők.hu, a pestisrácok.hu, és különösen a lokal.hu, valamint a 888.hu pedig, miközben állami hirdetési kiadásokon keresztül jelentős mértékben a magyar kormány finanszírozza őket, a CBR által elemzett szempontok szerint nagyon hasonlóan működnek, mint az orosz állami propagandagépezet részének tekinthető portálok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány