szerző:
hvg.hu

Neil DeGrasse Tyson egy kilencperces videóban magyarázza el, miért és mennyire hibás a laposföld-elméletet hangoztatók érvrendszere.

A laposföld-hívőkkel alapvetően nem érdemes vitatkozni. Már csak azért sem, mert ha valaki vitába szállna velük, azzal gyakorlatilag egy szintre emelné a laposföld-elméletet a tudománnyal, ami utóbbira nézve rendkívül sértő lenne. A laposföld-hívők ugyanis nemcsak a Föld valódi alakjában nem hisznek, de ebből kifolyólag a gravitációban, a csillagászok több évszázadnyi tudományos megfigyelésében és felfedezéseiben, az űrutazásban és még vagy tucatnyi dologban sem. Néhány hónapja akkora pofont kaptak az összeesküvés-elmélet hívei, hogy a Hold adja a másikat – itt nézheti meg a nagyon találó két fényképet. Ezzel együtt ők továbbra is azt mondják, igazuk van, például ez az 5 "tény" szól mellettük.

A világhírű asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson nem is vitatkozni kíván a bolygónkat laposnak gondoló emberekkel, hanem egyszerű tényekkel szeretne megcáfolni minden "lapos földes" elképzelést. A StarTalk című műsorában ezúttal Chuck Nice humoristával beszélgetett, hogy kivesézzék, miért is téves a laposföld-hívők elmélete. A tudós megjegyzi, hogy már az ókori görögök is módosították a laposföld-elméletüket a különböző csillagászati megfigyelések miatt, megmutatja, hogyan nézne ki a holdfogyatkozás, ha lapos lenne a Föld, és természetesen a horizont mögött eltűnő hajó példáját is megemlíti.

Tyson szerint egyébként a laposföld-hívők létezése alapvetően két dologra bizonyíték. Egyrészt, hogy az Egyesült Államok szólásszabadságában bárki elmondhatja véleményét, másrészt pedig, hogy gyenge az oktatási rendszer – mert nemcsak a tényeket kell megtanítani a diákok számára, hanem a logikus gondolkodást is.

Érdemes felidéznünk a tudós egy 2016-os videóját is. A Comedy Central műsorában, ahogy az már a csatorna alapján gondolható, még viccesebb formában magyaráz, és mindenki számára érhető módon mutatja meg a stúdióban például azt, hogy gravitáció márpedig létezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban

A „reformherceg” visszavág: így lökheti meg a kőolaj árát egy újságíró eltűnése

A „reformherceg” visszavág: így lökheti meg a kőolaj árát egy újságíró eltűnése

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó