szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Neil DeGrasse Tyson egy kilencperces videóban magyarázza el, miért és mennyire hibás a laposföld-elméletet hangoztatók érvrendszere.

A laposföld-hívőkkel alapvetően nem érdemes vitatkozni. Már csak azért sem, mert ha valaki vitába szállna velük, azzal gyakorlatilag egy szintre emelné a laposföld-elméletet a tudománnyal, ami utóbbira nézve rendkívül sértő lenne. A laposföld-hívők ugyanis nemcsak a Föld valódi alakjában nem hisznek, de ebből kifolyólag a gravitációban, a csillagászok több évszázadnyi tudományos megfigyelésében és felfedezéseiben, az űrutazásban és még vagy tucatnyi dologban sem. Néhány hónapja akkora pofont kaptak az összeesküvés-elmélet hívei, hogy a Hold adja a másikat – itt nézheti meg a nagyon találó két fényképet. Ezzel együtt ők továbbra is azt mondják, igazuk van, például ez az 5 "tény" szól mellettük.

A világhírű asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson nem is vitatkozni kíván a bolygónkat laposnak gondoló emberekkel, hanem egyszerű tényekkel szeretne megcáfolni minden "lapos földes" elképzelést. A StarTalk című műsorában ezúttal Chuck Nice humoristával beszélgetett, hogy kivesézzék, miért is téves a laposföld-hívők elmélete. A tudós megjegyzi, hogy már az ókori görögök is módosították a laposföld-elméletüket a különböző csillagászati megfigyelések miatt, megmutatja, hogyan nézne ki a holdfogyatkozás, ha lapos lenne a Föld, és természetesen a horizont mögött eltűnő hajó példáját is megemlíti.

Tyson szerint egyébként a laposföld-hívők létezése alapvetően két dologra bizonyíték. Egyrészt, hogy az Egyesült Államok szólásszabadságában bárki elmondhatja véleményét, másrészt pedig, hogy gyenge az oktatási rendszer – mert nemcsak a tényeket kell megtanítani a diákok számára, hanem a logikus gondolkodást is.

Érdemes felidéznünk a tudós egy 2016-os videóját is. A Comedy Central műsorában, ahogy az már a csatorna alapján gondolható, még viccesebb formában magyaráz, és mindenki számára érhető módon mutatja meg a stúdióban például azt, hogy gravitáció márpedig létezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly