szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates szerint a kormányok nem veszik eléggé komolyan a járványokat, pedig néhány hónap alatt súlyos pusztítást végezne egy új influenzavírus.

Az elmúlt néhány évben sok sötét jóslatot hallhattunk már az emberiség jövöjét illetően. Stephen Hawking például 100 évet adott az emberiségnek, mielőtt saját hibánk miatt lakhatatlan nem lesz a bolygónk, Elon Musk szerint pedig a mesterséges intelligencia fog bennünket eltenni láb alól. Ezúttal Bill Gates állt elő egy nem túl megnyugtató előrejelzéssel.

A Microsoft atyja szerint nagy az esély rá, hogy még a mi életünkben egy pusztító világjárvány bukkan majd fel. A Washington Post beszámolója szerint Gates megkongatta a vészharangot, szerinte ugyanis egy újfajta influenzajárvány hat hónap alatt mintegy 33 millió halálos áldozatot szedne.

Gates – aki alapvetően optimista az emberi fejlődés tekintetében – úgy látja, a világ és különösen az Egyesült Államok nincs felkészülve egy világjárvány kezelésére. Mindez szerinte azért van így, mert a kormányok egyszerűen nem érzik a fenyegetettséget – nem úgy, mint mondjuk egy biológiai fegyver esetében.

Gates korábban már Donald Trump figyelmét is igyekezett felhívni a veszélyre, de egyelőre süket fülekre talált. Ugyanakkor nem ül ölbe tett kézzel: a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint a Google-alapító Larry Page mintegy 12 millió dollárt (kb. 3,1 milliárd forint) fordít egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésére, ami a legtöbb vírustörzs ellen védene.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

Nagyobb kijelzővel érkezhet az idei olcsó iPhone, az iPhone SE Plus

Nagyobb kijelzővel érkezhet az idei olcsó iPhone, az iPhone SE Plus

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete