szerző:
hvg.hu

Újabb veszélyes Chrome-bővítmények települhetnek annak számítógépére, aki nem elég elővigyázatos a Facebookon.

A számítógépes bűnözők előszeretettel használják a Facebookon megjelenő Chrome-bővítmények legitimnek tűnő telepítő ablakait arra, hogy rosszindulatú programokat terjesszenek a neten.

Nemrégiben már mi is beszámoltunk egy ilyen támadásról, most viszont egy újabb, hasonló malware-kampányra figyelmeztetnek a szakemberek. A Nigelthorn nevű kártevő olyan rosszindulatú böngészőbővítményekkel fertőzi meg az áldozatok rendszereit, amelyek azután jelszavakat lopnak.

A malware hét különböző Chrome-bővítményen keresztül terjed, és valamennyi bővítmény legálisan ott van a Chroem Web Store-ban. A rosszindulatú kiterjesztéseket először a Radware kiberbiztonsági cég kutatói fedezték fel, miután egyik (nem megnevezett) ügyfelük, egy globális gyártó cég érintett lett.

©

A kártevő terjesztői – állítja a Radware – egy rövid scriptet juttatnak az amúgy rendben lévő bővítménybe, kikerülve a Google bővítmény-ellenőrzését. A Nigelthorn – akárcsak korábban a FacexWorm – egy linken keresztül terjed a Facebookon.

Ha valaki rákattint erre, akkor egy hamis YouTube-oldalra kerül, amely arra kéri a felhasználót, hogy töltsön le egy Chrome-bővítményt. A telepítés után a bővítmény rosszindulatú JavaScriptet futtat, amely akár egy botnet részévé is teheti az áldozat számítógépét. Emellett a malware a felhasználók Facebook- és Instagram-fiókjainak hitelesítőire összepontosít, és megpróbál minél több adatot (felhasználónevet és jelszót) gyűjteni ezekről az oldalakról. Emellett kriptopénz-bányászatot is folytat, ami pedig alaposan leterheli és lassítja a számítógépet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!