szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét a facebookozók kíváncsiságát és barátaikba vetett bizalmát használja ki egy kártevő a terjedésre, az adatlopásra és kriptopénz-bányászatra.

Nem szabad esztelenül kinyitni minden egyes videót, amit valamelyik ismerősünk küld a Facebook Messengeren – figyelmeztetnek a TrendMicro kutatói. A szakemberek ugyanis nemrégiben egy kártékony Chrome-kiterjesztésre figyeltek fel, amelyik a Facebook Messenger segítségével terjed.

A FacexWorm névre keresztelt kártevő támadási technikája nem is olyan új, egy hasonlóra, a Digmine-ra már tavaly felfigyeltek a kutatók, azonban a most felderített változat még pár új képességgel megfejelte az előbbi tudását. Persze a FacexWorm is kriptopénzt bányásztat a fertőzött rendszerrel, és ellopja a bejelentkezési adatokat, elsősorban olyan weboldalról, mint a Google, a MyMonero vagy a Coinhive.

Mindehhez izgalmasnak tűnő videókra mutató linket küld a Facebook-ismerősök nevében, és azokat veszi célba, akik Chrome böngészőt használnak. Ha a videót más böngészővel próbálják megnyitni, akkor csak egy hirdetés jelenik meg. Ellenkező esetben viszont a felhasználó egy hamis YouTube-oldalra kerül, ahol a videó megnézéséhez le kell töltenie egy „kodeket”, ami egyébként egy kártékony Chrome-kiterjesztés.

©

Ezután a kártevő már kriptopénz-bányászatot folytathat az áldozat gépével, eltérítheti a kriptopénz-kereskedelemhez kapcsolódó tranzakciókat, és átirányítja az áldozatot a támadók hivatkozási linkjére, hogy azok szerezzenek bevételt a kriptopénz-bányászathoz kapcsolódó programokból. A kártevő abban az értelemben is agyafúrt, hogy azonnal becsukja a hozzá kapcsolódó fület, ha érzékeli, hogy az áldozat megnyitja a Chrome-kiterjesztéseket kezelő oldalt.

A TrendMicro részletes leírást ad a weboldalán a FacexWorm terjedéséről és működéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!