szerző:
hvg.hu

Ismét a facebookozók kíváncsiságát és barátaikba vetett bizalmát használja ki egy kártevő a terjedésre, az adatlopásra és kriptopénz-bányászatra.

Nem szabad esztelenül kinyitni minden egyes videót, amit valamelyik ismerősünk küld a Facebook Messengeren – figyelmeztetnek a TrendMicro kutatói. A szakemberek ugyanis nemrégiben egy kártékony Chrome-kiterjesztésre figyeltek fel, amelyik a Facebook Messenger segítségével terjed.

A FacexWorm névre keresztelt kártevő támadási technikája nem is olyan új, egy hasonlóra, a Digmine-ra már tavaly felfigyeltek a kutatók, azonban a most felderített változat még pár új képességgel megfejelte az előbbi tudását. Persze a FacexWorm is kriptopénzt bányásztat a fertőzött rendszerrel, és ellopja a bejelentkezési adatokat, elsősorban olyan weboldalról, mint a Google, a MyMonero vagy a Coinhive.

Mindehhez izgalmasnak tűnő videókra mutató linket küld a Facebook-ismerősök nevében, és azokat veszi célba, akik Chrome böngészőt használnak. Ha a videót más böngészővel próbálják megnyitni, akkor csak egy hirdetés jelenik meg. Ellenkező esetben viszont a felhasználó egy hamis YouTube-oldalra kerül, ahol a videó megnézéséhez le kell töltenie egy „kodeket”, ami egyébként egy kártékony Chrome-kiterjesztés.

©

Ezután a kártevő már kriptopénz-bányászatot folytathat az áldozat gépével, eltérítheti a kriptopénz-kereskedelemhez kapcsolódó tranzakciókat, és átirányítja az áldozatot a támadók hivatkozási linkjére, hogy azok szerezzenek bevételt a kriptopénz-bányászathoz kapcsolódó programokból. A kártevő abban az értelemben is agyafúrt, hogy azonnal becsukja a hozzá kapcsolódó fület, ha érzékeli, hogy az áldozat megnyitja a Chrome-kiterjesztéseket kezelő oldalt.

A TrendMicro részletes leírást ad a weboldalán a FacexWorm terjedéséről és működéséről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!