szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német dízelbotrány újabb érv az állatkísérletek ellen, de egyelőre szükség van a majmok, patkányok és társaik bevetésére.

Ha az emberek érdekét szolgálja a kísérlet, nem pedig a majmokét, akkor tessék majmok helyett embereken kísérletezni – véli egyik-másik állatbarát. Mintha csak őket hallgatták volna meg Aachenben, ahol az RWTH főiskola és az egyetemi klinika kutatói néhány éve nitrogéd-dioxidot lélegeztettek be emberekkel. Január végén azért lett ebből ügy, mert kiderült, hogy a német autógyárak erre is hivatkoztak, amikor annak idején tisztának igyekeztek kikiáltani a botrányokba keveredett dízelmotorokat. Időközben úgy látszik, hogy az aacheni kísérletet az illetékes etikai bizottság jóváhagyta, és valójában a szigorodó munkahelyi levegőtisztasági normák miatt végezték. Olyan példákra hivatkozva, hogy hegesztés közben is keletkezik az amúgy a dízeles kipufogógázból ismert nitrogén-dioxid. Hasonló kísérleteket az utóbbi években az USA-ból és Svédországból is jelentettek. Ennek ellenére megoszlik a német etikai szakértők véleménye: a jóváhagyástól addig terjed a skála, hogy ha nem gyógyszerek kipróbálásáról vagy hasonlóan fontos célról van szó, akkor nem lenne szabad embereken kísérletezni.

Kísérletezzenek mégis majmokon? Ha igen, ne úgy, mint a német autóipar által végeztetett amerikai vizsgálatban. A kipufogógáznak kitett állatok annyira propagandacélokat szolgáltak, hogy még csak tudományos publikáció sem született a kísérlet nyomán. Komoly ügyekben viszont egyelőre valóban szükség van a majmokra vagy más nagyobb testű gerincesekre. Hogy ez miért alakult így, azt történelmi példa jelzi. 1937-ben az USA-ban, amikor az újonnan felfedezett antibiotikumokból, a szulfonamidokból kanalas orvosságot gyártottak, váratlanul meghalt az így kezelt tüdőgyulladásos betegek egy része. Kiderült, hogy az oldószerként használt, állatokon nem tesztelt, mérgező dietilén-glikol volt a ludas. Az Egyesült Államokban emiatt rögtön kötelezővé tették az új gyógyszerek állatokon végzett toxikológiai vizsgálatát: az új medicinák biztonságosságát két állatfaj bevonásával kell igazolni, és közülük csak az egyik lehet rágcsáló.

Kísérleti majom a ketrecében. Emberhelyettes
©

Az állatvédők ebbe nem nyugszanak bele. A Stop Vivisection európai polgári kezdeményezés 2015-ben 1,2 millió aláírást szedett össze azért, hogy az Európai Unió tiltson be minden állatkísérletet. Tizennégy Nobel-díjas tudós nyomban csatlakozott 149 tudományos szervezet tiltakozásához: az állatkísérletek nélkülözhetetlenek az emberek gyógyításához, az életmentő terápiák kidolgozásához. Az sem lehet véletlen, hogy szinte az összes, orvosi Nobel-díjjal honorált kutató alapos állatkísérleteket végzett – érveltek akkor, és nem is lett tilalom a dologból. Igaz, nem mindegy, miről van szó: az EU-ban 2013 óta nem szabad olyan szépészeti termékeket forgalomba hozni, amelyeket állatokon teszteltek (bárhol a világon), elvégre a gyógyszerektől eltérően a kozmetikumok egyáltalán nem életfontosságúak. Emberszabású majmokkal 1999 óta csak kivételes esetben szabad kísérletezni, az EU-ban azóta nem is használtak ilyen állatokat.

A nem emberszabású majmok azonban egyelőre kísérleti alanyok maradnak, mert sok tudós szerint nincs más mód olyan betegségek gyógyításának kutatására, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, illetve a skizofrénia. Általában azonban a kísérleti állatok zöme rágcsáló, főképp az emberhez genetikailag közel álló egér és patkány. Egészen más felfogás uralkodik viszont Kínában: ott kifejezetten előírják a kozmetikai termékek állatokon történő tesztelését. Ez egyúttal érzékelteti, miért nem tartanák szerencsésnek a teljes tilalmat az EU illetékesei: csak áttelepítenék az állatkísérleteket olyan országokba, ahol kevésbé szabályozott körülmények között még több állatban még több kárt okoznának.

Az igazi megoldást valószínűleg a számítástechnika és a biotechnológia fejlődése hozza el, és talán már nem is olyan sokára megszokottá válhat az ember nélküli emberkísérlet. Emberi szervek chipen (organ-on-a-chip) néven már most is léteznek olyan készülékek, amelyekkel emberi szervek működését próbálják modellezni az eredetihez hasonló méretben, a mesterséges technológiát sokszor élő sejtekkel kombinálva. Tüdőt, szívet, artériát és vesét is „építettek” már így, a távolabbi cél pedig egy, a teljes emberi szervezet működését szimuláló szervhálózat létrehozása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Összefogást hirdetett Márki-Zay ellenzéki mozgalma a 2019-es önkormányzati választásra

Összefogást hirdetett Márki-Zay ellenzéki mozgalma a 2019-es önkormányzati választásra

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi