szerző:
hvg.hu

Még ebben a hónapban megkaphatja minden eddiginél nagyobb bírságát a Google, az viszont már tisztán látszik, hogy nem ez az egyetlen dolog, amit "be kell nyelnie" a cégnek az Android miatt.

Már több mint egy hét eletelt a júliusból, ami azt is jelenti, hogy legkésőbb három hét múlva ki kell derülnie, újabb, rekordméretű bírságot kap-e a Google az EU-tól. Az Európai Bizottság ugyanis a várakozások szerint júliusban hozza nyilvánosságra döntését az Androiddal kapcsolatban indított versenyjogi eljárás ügyében.

Az Európai Bizottság alapvető problémája – nagyon leegyszerűsítve – az, hogy a Google olyan feltételekhez kötötte a Play Store használatát, amellyel jogosulatlan előnyre tett szert. Ilyen kitétel például, hogy

  • egyes alkalmazások licencbe adásának feltételeként előírta a gyártók számára a Google Chrome böngésző előzetes telepítését, illetve hogy eszközeiken a Google keresőt állítsák be alapértelmezett keresőszolgáltatásnak;
  • nem tette lehetővé a gyártóknak az Android nyílt forráskódú konkurens operációs rendszerekkel működő intelligens mobileszközök értékesítését;
  • azzal a feltétellel nyújtott pénzügyi ösztönzőket a gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára, hogy eszközeikre kizárólag a Google keresőt telepítik előzetesen

írtuk korábban. Mindezek miatt a Google szó szerint rekordösszegű bírságra számíthat. 2016-ban már kaptak egy 2,42 milliárd eurós büntetést, most a végösszeg akár 9,3 milliárd euró is lehet.

A The Washington Post beszámolója szerint azonban nemcsak a bírság miatt kell, hogy fájjon a Google feje. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a fenti feltételek megszabása a Google túlzott dominanciáját hozta el, így a döntéssel arra is kényszerítik a céget, hogy a felhasználók számára más internetes szolgáltatások (például keresőmotorok, böngészők) használatát is lehetővé tegye, és ne legyen egyetlen gyártó számára sem előírva, hogy milyen appokat telepítsen előre a mobilra.

A Google szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy az erőfölényükkel akarnak visszaélni, de ahhoz, hogy bizonyos szolgáltatásokat használni tudjanak a mobilozók, a teljes "ökoszisztémával" rendelkezniük kell.

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!