szerző:
hvg.hu

A Google fejlesztői egy site isolation névre keresztelt funkciót adtak a Google Chrome-hoz, amitől biztonságosabb lesz a böngészés. A gép viszont sokkal lassabb.

Komoly riadalmat keltett év elején, amikor kiderült: számítógépek és telefonok – pontosabban azok tulajdonosainak – milliói kerültek veszélybe két igen komoly sebezhetőségnek köszönhetően. A Meltdown és a Spectre néven ismertté vált hibákat a szakemberek többször is megpróbálták orvoslni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Most egy újabb biztonsági megoldás készült, ezúttal a Google részéről – ami elsőre ugyan jól hangzik, van azonban negatív hatása is.

A fejlesztők a Google Chrome-ba építettek be egy új biztonsági kaput, amellyel igyekeznek megvédeni a felhasználókat a CPU hibájából adódó esetleges adatszivárgástól. A megoldás miatti öröm azonban nem lehet felhőtlen, a megoldás miatt ugyanis jóval lassabb lesz a gép – a Chrome futtatása több memóriát igényel.

A fejlesztők egy blogposztban magyarázták el, hogyan is működik az új fejlesztés. A Site isolation nevű újdonság a Chrome 67-ben már szinte az összes számítógép számára elérhető, az androidosoknak azonban a Chrome 68-ig kell majd várni a biztonságos böngészésre.

A fejlesztés lényege, hogy a Chrome egy folyamatban töltené be (fordítaná le) a weboldalt, az azon szereplő elemek megjelenítését folyamatokra osztja. Ennek köszönhetően képes elkülöníteni a személyes adatokkal kitöltött részt (például a bejelentkezési felületet) a támadó oldal adatlopó szkriptjétől.

©

Ahogy mondtuk: a biztonságnak ára van. A Google szerint mindez jelentős mértékben, 10-13 százalékkal növelheti a Chrome memóriaigényét. A szakemberek szerint például egy 4 GB RAM-mal rendelkező számítógép esetében már érezhető a lassulás mértéke, ha több lap is nyitva van vagy ha több folyamat fut egyszerre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!