szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évtizedes kutató-fejlesztő munka után a minap látványosan újfajta képalkotó eljárással állt elő egy új-zélandi cég.

A hagyományos röntgenfelvételek esetében a röntgensugár a lágy szöveteken áthatol, míg a sűrűbb anyagok (csontok, tumorok) elnyelik azt. Ennek köszönhetően rajzolódik ki a tárgylemezen a fekete-fehér, kétdimenziós felvétel. Az új-zélandi Mars Bioimaging az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által kifejlesztett Medipix technológia felhasználásával és a házon belül leprogramozott számítógépes algoritmusok segítségével sokkal pontosabb – és egyáltalán nem mellesleg látványosabb – eredményt produkál. A mintegy 10 éven át fejlesztett szkenner színes, háromdimenziós röntgenfelvételek elkészítésére képes.

Az új eljárás lényege, hogy a testen áthaladó röntgensugarakat nem felfogják egy tárgylemezen, hanem a testen áthaladva megmérik azok energiaszintjét. A kapott értékeket színekké konvertálják át, így végül kirajzolódik a csontok, szövetek és izmok háromdimenziós képe.

A képalkotó eljárás szemléltetése
©
És eredmény (fűrészelés nélkül)
©
Rágcsáló a röntgetben
©
Boka
©

Nézzük a bokáról készült felvételt részletesebben két videón.

A szkennert jelenleg stroke-os és rákos megbetegedésben szenvedő pácienseknél tesztelik, a jövőben pedig ortopédiai és reumatológiai betegeknél is alkalmazhatják.

A legújabb képalkotó eljárás után mutatjuk minden alapját: itt nézheti meg a világ első röntgenfelvételét, 1895-ből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!