szerző:
hvg.hu

A kódolás alapjait játékos módon tanító Kano most a Harry Potter-filmek legfontosabb kiegészítőjét továbbgondolva készítette el vadonatúj csomagját.

A londoni bázisú Kano nem ismeretlen a kisebbek előtt, hiszen az összelegózható számítógépéről ismert vállalat jó ideje a programozásban is érdekelt. Olyan csomagokat készítenek, amelyekkel valóban élmény a tanulás, és most is egy ilyen projekttel álltak elő.

A Harry Potter-filmek hangulatán alapuló új szett legfontosabb darabja egy különleges varázspálca, illetve a hozzátartozó szoftver. Az eszköz a benne lévő szenzorok révén lép kapcsolatba a táblagépen, számítógépen, vagy okostelefonon futtatható programmal, így érintés nélkül, suhintásra lehet vele parancsokat adni. Utóbbi szó szerint értelmezendő, a pálca ugyanis egyben a programozáshoz használt "szerszám" is, amellyel a kódsorba szánt paraméterek leírhatók.

Mindez a gyakorlatban a Kano korábbi módszereihez hasonlóan játékos formában zajlik, így a kicsik nem csak tanulnak, szórakoznak is. A kikapcsolódás elsősorban a bonyolultnak tűnő JavaScript nyelv befogadhatóságát segíti (vagyis nagyobb részt inkább oktatásról, mint valódi játékról van szó), célja pedig, hogy rögzüljenek az egyszerűbb utasítások végrehajtásához szükséges parancsok. Ezeket a program által folyamatosan megjelenített vizuális ábrák is igyekeznek megértetni.

A szett fontos előnye, hogy a már megjelent darabokhoz hasonlóan soha nem játszható végig, a készítők ugyanis folyamatosan új tartalommal frissítik azt. A tananyagot ráadásul a gyerekek is bővíthetik, hiszen a kódokat használva új varázslatokat készíthetnek, amelyeket megoszthatják a Kano rendszerére regisztrált többi felhasználóval. A tudás így nemhogy nem vész el, mások számára könnyen átadhatóvá is válik.

©

A Harry Potter Kano Coding Kit névre kereszelt csomag 99 dollárba, átszámítva mintegy 27 ezer forintba kerül. Az előrendelés már elindult, a szállítást viszont csak októberre ígérik.

Ha első lépésben sem komolyabb mennyiségű pénzt, sem sok időt nem szeretne rászánni a kódolásra, de azért kíváncsi a programozás alapjaira, olvassa el itt, hogyan juthat nulláról százra, pénz nélkül: hasznos alkalmazások és weboldalak programozás tanulásához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Gyerekek milliói kezdik el tanulni azt, ami nélkül szinte lehetetlen lesz majd boldogulni

Végy egy egyszerű, de annál népszerűbb videojátékot, és azon át mutasd meg, hogyan tehet szert valaki az anyagilag is biztonságos jövőre – ez a Microsoft és a Code.org kezdeményezésének sikerreceptje, mely túlzás nélkül is elképesztően népszerű: már 85 millióan döntöttek úgy, hogy elsajátítják a kódolás, és azzal együtt a digitális írástudáshoz nélkülözhetetlen alapokat. Közben újfent bizonyítást nyert, hogy az informatikussá váláshoz és a technológiai világ támasztotta követelmények megértéséhez nemhogy előképzettségre, különösebb pénzügyi ráfordításra sincs szükség.

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

„Kapcsolják ki a villanyt Macron elnöknél, hadd tudja meg ő is!"

„Kapcsolják ki a villanyt Macron elnöknél, hadd tudja meg ő is!"

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók