szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 5G-s hálózatok még ugyan nem elérhetők, de minden jel szerint már nagyon közel vagyunk az indításukhoz. Most a Qualcomm állt elő egy, az okostelefonokba szerelhető 5G-antennával.

A nemcsak sebességbeli ugrást jelentő 5G-s kapcsolatot nemrég Budapesten próbálta ki a Telekom a Huawei eszközeivel, az Ericsson korábban már közölte: hamarosan elérhetővé teszi az 5G kereskedelmi szoftverét, így a szolgáltatók 2018 negyedik negyedévétől elkezdhetik az 5G bevezetését. Ezúttal a Qualcomm tett egy lépést afelé, hogy minden készen álljon a bevezetésre.

©

A cég a napokban mutatta be a QTM052 mmWave nevű antennamodult, amely az okostelefonokat tenné 5G-képessé. A milliméteres hullámhosszon kommunikáló hálózat lényege, hogy ugyan jóval gyorsabb, mint a korábbi elődök, ugyanakkor sokkal nehezebben lehet kiaknázni a benne rejlő potenciált. Ennek oka, hogy jóval kisebb távolságból tud csak kommunikálni az adó és a vevő, ráadásul a különböző fizikai tárgyak (falak) valós akadályt képeznek, ezeken ugyanis nem tud áthatolni a jel.

©

A Qualcomm azt állítja, a problémára a QTM052 antenna lehet a megoldás. Az alig pár milliméteres eszköz valójában négy különböző antennát rejt, amelyet szoftveresen lehet vezérelni, és amely mindig a legközelebbi 5G-torony felé mutat. Sőt, még arra is képes – állítják –, hogy a környező tárgyakról visszaverje a jelet. A QTM052-t éppen ezért úgy alakították ki, hogy be lehessen építeni az okostelefonokba.

©

A mobilokba szerelhető X50-es modemet már úgy tervezték meg, hogy négy ilyen antennát (vagyis összesen tizenhatot) tartalmazzon, egyet-egyet a telefon minden oldalán. Ennek köszönhetően akármerre is fordulnánk, egy antenna mindig az adótorony felé mutatna.

Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

De mire elég 10 GB mobil adatforgalom?

Az alábbi infografika megmutatja, mire elég 10 GB-nyi adatforgalom, így személyre szabottan lehet eldönteni, kinek, hány GB-ra van szüksége, ha épp nem tartózkodik wifi közelében.

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát