szerző:
hvg.hu

A népszerű rendszertisztító program új verziója tartogat egy igen kellemetlen meglepetést, ami miatt már hallatták is a hangjukat a felhasználók.

Nagyjából egy évvel ezelőtt azzal került a népszerű rendszertisztító/teljesítményoptimalizáló program, a CCleaner a tech-hírek élére, hogy aki egy adott időszakban frissített vagy töltötte le az alkalmazást, az bizony vírust is vitt a gépére. Az igen kínos eset több mint 2,3 millió felhasználót érintett, és összességében is igen kellemetlen egy olyan – mind ingyenes, mind fizetős változatban elérhető – alkalmazás esetében, amelyik már több mint kétmilliárd letöltést könyvelt el, hiszen lehetőséget kínál a Windows, a Mac és a mobileszközök megtisztítására a teljesítmény javítása érdekében.

Most újabb problémák vannak az immár az Avast által jegyzett alkalmazással, pontosabban annak legújabb, 5.45-ös verziójával – hívta fel a figyelmet a The Hacker News. Nemcsak hogy a háttérben fut, de adatokat is gyűjt a felhasználók rendszerhasználati szokásairól és eljuttatja ezeket az Avast szerverére, igaz anonim információkról van szó.

©

Az Active Monitoring funkció elvileg kikapcsolható, azonban automatikusan bekapcsolódik, ha a felhasználó újraindítja a számítógépet vagy bezárja a programot. Az Avast egyébként nem is titkolja, hogy a 5.45-ös frissítéssel részletes jelentést készít a hibajavítás és a termékfejlesztés érdekében. Névtelenség ide, hibajavítás oda, a felhasználók háborognak a különböző fórumokon, mondván, a vállalat (Avast) tönkretette az alkalmazást, miután megvásárolta azt (a Piriformtól).

Az Avast most azt ígéri, hogy a következő frissítésnél külön menüpont lesz az említett funkció kikapcsolására és összességében is több felhasználói beavatkozásra ad majd lehetőséget. A frissítés az elkövetkező hetekben érkezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!