szerző:
hvg.hu

A Google a Chrome fejlesztőknek szánt változatában már teszteli azt a két új funkciót, melyeknek köszönhetően érezhetően gyorsabban töltődnek majd be a weboldalak.

Az idei évben lesz éppen tíz éve, hogy a Google elkészítette a Chrome böngészője legelső változatát. Az azóta eltelt évtizedben számos változáson ment át a szoftver, a felhasználók pedig egyre nagyobb számban kezdték el használni – jelenleg a globális piac közel kétharmadát uralja a számítógépek mellett mobilokon is népszerű böngésző. Valójában persze a Chrome nem biztos, hogy ennyivel jobb társainál, nincs ekkora különbség a böngészők között, kisebb eltérésekkel lényegében ugyanazokat a funkciókat kínálják a különböző programok. A döntő sokkal inkább az, hogy melyiket érzik magukhoz közelebbinek, kényelmesebbnek a felhasználók, és ez az, amiben a Google jelenleg verhetetlen. És könnyen lehet, hogy a piaci részesedését rövid időn belül tovább növelheti majd a Google.

A Ghacks beszámolója szerint a cég olyan megoldáson dolgozik, amely a Chrome-böngészőt használók számára érezhetően gyorsabbá teheti a netezést.

Az alapvetés, hogy egy weboldal meglátogatásakor a böngésző különböző fájlokat tölt le a számítógépre, majd ezek "megmondják", hogy a különböző tartalmakat hol kell megjeleníteni a képernyőn. Ezért a weboldal betöltődésének sebessége természetesen nagyban függ attól, hogy mit tartalmaz. Ha csak szöveget, akkor gyorsan megjelenik a tartalom, ha sokféle a tartalom, és például sok a képelem, akkor tovább tart a betöltődés.

Bizonyos weboldalak azonban az úgynevezett "lusta betöltés" módszerét használják, amely segítségével azok az oldalak is gyorsa(bba)n töltődnek be, amelyeken sok a vizuális tartalom. Ennek lényege, hogy egy-egy tartalmi elemet csak akkor kezd el kirajzolni/betölteni a böngésző, amikor valóban szükség van rá. Ha például éppen megnyitottunk egy weboldalt, és csak a tetején látjuk, akkor nincs szükségünk arra, hogy az alul, hosszú tekerésekre lévő dolgok is betöltődjenek. A Google most a jelek szerint azt szeretné, ha minden weboldalt ezzel a módszerrel töltődne be a Chrome-ban. A végeredmény egy sokkal gyorsabb és zökkenőmentesebb oldalbetöltés, vagyis alapvetően egy sokkal gyorsabb internet lehet.

©

Amint az a fenti képen is látszik, a Google már el is kezdte tesztelni az ehhez fejlesztett két új funkciót a Chrome bétájának tartott Chrome Canaryban, arról azonban egyelőre semmit sem tudni, hogy a Google mikorra tervezi bevezetni ezt az "internetgyorsítót". A cég akkor lépi majd meg mindezt, ha a teszteket sikeresnek ítéli meg, de a magunk részéről azért nem lennénk meglepve, ha épp a Google Chrome kiadásának 10. évfordulójára esne ez a bevezetés. Ez pedig szeptember 2-án lesz.

Ha értesülni szeretne, amikor megjelenik az újítás az új Chrome-verzióban, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!