szerző:
hvg.hu

A NASA közzétett egy pillanatképet arról, milyen is volt néhány napja a bolygónk légkörének szennyezettsége.

Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az extrém szárazság vagy a pusztító erejű hurrikánok egyértelműen a klímaváltozás mellékhatásai. A látható jeleken kívül azonban más problémával is szembe kell néznünk. A NASA a napokban készített egy képet, amely megmutatja, mennyi minden van a bolygónk légkörében, és milyen nagy a koncentrációjuk. (Különösen érdekes ez éppen akkor, mikor kiderült: a rossz minőségű levegő szó szerint butíthat is.)

Az augusztus 23-án készített felvételen a földi por, a vulkáni hamu, illetve egyéb más részecskék (aeroszolok) mennyisége látható. A helyzet az idei évben különösen rossz a kaliforniai, a kanadai, valamint az Afrika déli részén történt erdőtüzek miatt.

A NASA szakemberei a térkép elkészítéséhez műholdas és egyéb mérési adatokat, képeket használtak fel, ami végül egy igen látványos eredményt hozott. A képen a koromrészecskéket piros szín, a vihar által a levegőbe emelt tengeri sót kék szín, míg a port lila szín jelöli.

A képre kattintva nagy méretben is meg lehet nézni a felvételt.
©

Persze erre akár legyinthetnénk is a szkeptikusok, mondván, hogy "ez a szennyezettség nem is látható szabad szemmel", azonban ez nem igaz. Elég csak megnézni, hogyan nézett ki a kanadai erdőtűznél lévő Prince George városa egy órával a napfelkelte után.

Igen, az ég koromfekete volt a levegőben lévő füst és korom miatt, amelyek eltakarták a Napot.

A szakemberek szerint egyébként az idei évben már 118(!) hőmérsékleti rekord dőlt meg szerte a világon, és ez az erdőtüzek és más extrém jelensége miatt csak még rosszabb lesz.

Az Oxfordi Egyetem egy tudósa nemrég elvégzet egy néhány érdekes szimulációt, melyek eredményéből kiderült: tényleg nem véletlenül volt ilyen meleg a nyár.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!