szerző:
hvg.hu

Bár a köznyelv minden szélsőséges időjárási körülményt a klímaváltozásnak igyekszik tulajdonítani, erre az átalakulásra semmilyen bizonyítékot nem találtak a tudósok – egészen eddig.

A korábbiakhoz képest is szokatlanul meleg idő köszöntött be idén júliusban és augusztus elején, több helyen olyan hőmérsékleti értékeket produkálva, amelyekre korábban még nem volt példa. Ilyen volt, mikor a portugálok 41 fokos hőségben izzadtak, az abnormális értékek okozta anomáliák miatt a világ más részén pedig többen belehaltak a forróságba.

A tudósok eddig nagyon óvatosan fogalmaztak, ha valamilyen szélsőséges időjárási körülményről volt szó. A hétköznapi ember már ennyire nem körültekintő, a köznyelvben ugyanis előszeretettel használjuk a klímaváltozásra utaló szavakat – annak ellenére, hogy nem találtak rá közvetlen bizonyítékot a területet behatóan ismerő szakemberek. Ezen a téren történt most fontos változás: a Wired beszámolója szerint Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetvédelmi Intézetének (ECI) igazgatóhelyettese saját elemzéseit használva bizonyítható kapcsolatot vélt felfedezni a szokatlan nyári forróságot okozó hőmérsékleti értékek, valamint a klímaváltozás között.

Ehhez Otto több száz szimulációt futtatott le két éghajlati modellen. Ilyen modellekkel szokták az időjárás-jelentésekben szereplő becsléseket is megadni. Ezekben sokféle változó szerepel – például légnyomás, csapadék, szél, hőmérséklet –, és egy változó értékének átírása végül mindent befolyásol. A tudós egyik modellje a jelenlegi viszonyainkat mutatja, a másikban pedig csak egyetlen változóhoz nyúlt hozzá: az üvegházhatású gázok koncentrációját úgy állította be, mintha nem növekedett volna az 1900-as évektől kezdve. A két modellel több száz évet leszimuláltak, hogy megnézzék, milyen az időjárásunk a klímaváltozás hatásaival és milyen lenne nélküle.

©

A Európa északi részét sújtó hőhullám kapcsán igen egyértelmű eredmény született: az emberek által okozott globális felmelegedés hatására az elmúlt időszakban mért extrém hőmérsékleti viszonyok előfordulásának esélye duplájára ugrott. A klímaváltozás nélküli világban tehát feleekkora eséllyel lenne ilyen extrém az időjárás. A valószínűség pedig minden egyes tizedesfoknyi felmelegedés hatására tovább emelkedik.

A szakember a számításainak gyakorlati eredményét és lényegét a dohányzásról és a rákról szóló tanulmányokhoz hasonlította. Mint írta, azt nem mondhatjuk, hogy a tüdőrák egyedüli okozója a cigarettázás, de a folyamatos dohányzás és a betegség kialakulásának valószínűsége között biztosan van kapcsolat.

Kapcsolód hír, hogy a tudósok nemrég fedezték fel, hogy megrepedt az Északi-sark egyik legvastagabb egybefüggő jégtáblája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!