szerző:
hvg.hu

Míg az Egyesült Államokban (és nem csak ott) nemzetbiztonsági kockázatnak tartják a Huaweit, addig Európában szárnyal a kínai cég.

Miközben az amerikai kormány azt javasolja a polgárainak, hogy óvakodjanak a Huawei telefonjaitól, az állami megrendelésektől pedig kifejezetten eltiltották a kínai céget, és Ausztráliában is korlátozták a működését, addig kontinensünkön tárt karokkal fogadják a gyártó telefonjait. A Huawei meglepően gyors ütemben növeli részesedését Európában.

Az IDC adatai szerint a tavalyi első negyedévben is már az övéké volt az európai piac 11,4 százaléka, azonban a második negyedévben javítottak, s 13,5 százalékra tornázták fel magukat. A következő két negyedévben is szépítettek: 14, illetve 14,7 százalékra. Idén az első negyedévben már 16,6 százalékos volt a részesedés, a második negyedévet pedig 24,8 százalékkal zárták, azaz már majdnem az övék a piac negyede. Az IDC szerint ezért az imponáló ütemű növekedésért a P20 sorozat „okolható”.

©

A Huawei az Apple és a Samsung rovására tudott szépíteni, persze azért a piacvezető még mindig a Samsung. Azonban mind ő, mind az Apple kiszállításai csökkentek, igaz, ez utóbbi vállalat szépíthet még a szeptemberi iPhone-bejelentés után. A Samsung eredményei általában megugrottak az adott év második negyedévében a Galaxy S sorozat újabb tagja miatt, idén azonban elmaradt ez a kiugrás. Ha a Huawei tartani tudja ezt a tempót, akkor hamarosan az Európában legnagyobb számban értékesített telefonok gyártójává válhat, különösen, ha valóban az övé lesz az első összehajtható telefon.

Hasonlóan lenyűgöző a Xiaomi menetelése, ez a cég tavaly még sehol sem volt kontinensünkön, viszont ma már a negyedik legnagyobb beszállító, 4 százalékos piaci részesedéssel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!