szerző:
hvg.hu

Bemutatta új, energiatakarékos processzorait az Intel. A chipek a várakozások szerint újabb szereplőket hozhatnak az ultravékony laptopok piacára.

Az idei évben talán a kelleténél többször találkozhattunk az Intel nevével, az amerikai vállalat ugyanis nemcsak az újgenerációs processzoraival, de a chipek sebezhetőségével is bekerült a híradásokba. Most a jobbik forgatókönyv került elő: új chipeket mutattak be.

A legújabb – U-sorozatú és Y-sorozatú – processzoraival a cég az ultrakönnyű laptopok szegmensébe hoz vérfrissítést. Mindegyik chip képes gigabites jelátvitelre, ami jelentősen javítja a hálózati teljesítményt a hagyományos routereken. Emellett egy négymagos digitális jelfeldolgozó egység (Digital Signal Processor, DSP) is tartozik hozzá, amely segít felismerni a digitális asszisztensnek célzott hangutasításokat. Még akkor is, ha a gép alvó üzemmódban van.

Az Intel szerint Y-sorozat darabjaival (M3-8100Y, i5-8200Y és i7-8500Y) várhatóan még több ultravékony gépet dobnak majd piacra a gyártók. Ezekben ugyan csak 2 mag dolgozik, de az alacsony – 5 Watt – fogyasztásnak köszönhetően a legtöbb gépbe nem kell majd ventilátort sem szerelni, ami az akkumulátor üzemidejének tesz majd nagyon jót.

©

Az U-sorozat tagjai szintén gigabites jelátvitelre képesek, és természetesen az audio DSP sem hiányozhat róla. Az Intel szerint ezek a chipek a 4K-s videók kódolásánál 6,5-szer gyorsabbak lesznek, mint egy 5 évvel ezelőtti rendszer – legalábbis ezt kapták eredményül, amikor a mostani i5-8265U-t hasonlították össze az i5-8400U-val. De ha valaki épp a World of Tanksban játszik, annak is kétszer gyorsabb lesz a gépe, mintha egy 5 évvel ezelőtti konstrukcióval játszana.

Az U-sorozat processzorait tartalmazó gépeknél az Intel logója alatt sárga színnel tüntetik majd fel az "Optimized for Connectivity" szöveget. Nem kizárt, hogy sokan össze fogják keverni majd a gépeket, tekintve, hogy nem lesz túl szembetűnő a különbség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Jönnek az Intel felturbózott, új processzorai

Iparági pletykák szerint meglepetéssel készül október 1-jére az Intel. A cég ekkor mutathatja be a kilencedik generációs processzorait, és már azt is sejteni lehet, milyen erő lapul majd bennük.