szerző:
hvg.hu

A Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot a vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecske úszkál csak ennek a folyónak a vizében. Most még nincs akkora baj, de idővel komolyan visszaüthet.

Egy napokban publikált felmérés eredménye szerint az eddig vizsgált hazai folyók közül a Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot a szakemberek.

Nemzetközi kutatások már bebizonyították, hogy a mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen az óceánokban, tengerekben. A WESSLING Hungary Kft. partnereivel tavasszal azért indította el a Parányi Plasztiktalány (PPT) projektet, hogy a Dunát és mellékfolyóit is megvizsgálják.

A Laboratorium.hu beszámolója szerint a korábbi elemzésekből már kiderült, hogy a Tiszán Dombrád közelében a 300 nanométernél nagyobb műanyagok darabszáma 4,9 volt egy köbméter vízben, a Tisza-tóból származó mintában pedig 23,1 részecskét találtak a szakemberek.

 

 

Az újabb vizsgálat során az Ipolyban 1,7, a Rábában 12,1, a Dunában pedig 50 részecskét mutattak ki egy köbméter vízben. A szakemberek a Megyeri hídtól északra, valamint a Csepeli Szabadkikötőnél végeztek vizsgálatokat. Az adatok alapján a Budapest alatti szakaszon a koncentráció emelkedett. Az azonosított apró műanyagok a fogyasztási cikkekhez, csomagolóanyagokhoz felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol voltak.

 

©

A szakemberek arra is rámutattak, hogy Ipolyban lévő mikroműanyagszint azért is alacsonyabb, mert az a folyó többnyire nemzeti parki területeken, ipari és kommunális behatásoktól viszonylag elzártan kanyarog.

"A most közzétett eredmények egyszeri mérésből keletkeztek ugyan, így hosszú távú következtetéseket nem vonhatunk le belőlük, az azonban mindenképpen fontos, hogy a hazai vizekben is számítani kell a mikroműanyagok megjelenésére.

Elterjedésük, hatásaik és forrásuk vizsgálata a jövőben kiemelt jelentőséggel bírhat" – mondta el Bordós Gábor, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere, a SZIE Környezettudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója.

A nemzetközi hatáselemzési tanulmányok eredményeiből kiindulva feltételezhető, hogy a mikroműanyagok káros hatással vannak a dunai ökoszisztémára, hosszabb távon pedig az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek. Az ivóvízre ugyanakkor nincsenek hatással, a hazánkban szolgáltatott ivóvíz 96 százaléka ugyanis felszín alatti forrásokból származik.

A világ óceánjait és tengereit is veszélyeztető plasztik hulladék miatt az Európai Bizottság nemrég olyan tervet eszelt ki, amelynek részeként a teljes EU-ban betiltanák a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és műanyag evőeszközöket. Hazánkban a műanyag zacskóval terveznek hasonlót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak