szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kisebb, nem regisztrált gleccserek is jelentősen hozzájárultak a tengerszint emelkedéséhez a 20. században: hatásukra 5 centiméterrel lett magasabb a vízszint – derült ki osztrák kutatók tanulmányából.

Az elmúlt évszázadban a tengerszint globálisan 20 centiméterrel emelkedett. Az emelkedés háromnegyedéért felelős okok ismertek: a növekvő globális hőmérséklet miatt nőtt a melegedő vizek térfogata, illetve olvadni kezdtek a gleccserek és a jégtakarók. Ráadásul a mezőgazdaságból és iparból egyre több talajvíz került az óceánokba.

Az emelkedés "maradék negyedére", vagyis öt centiméterre azonban a tudósok eddig nem találtak magyarázatot. Ben Marzeion, a Brémai Egyetem Geográfiai Intézetének kutatója és David Parkes, az Innsbrucki Egyetem szakértője szolgált most rájött valamire "Erőteljes jelek utalnak arra, hogy a globális gleccserjegyzék nem teljes" - mondta Marzeion. A kutató a jelenséget "a glaciológia sötét anyagának" nevezte. A Brémai és az Innsbrucki Egyetem tudósai a Nature tudományos lapban mutatták be eredményeiket.

Az osztrák szakemberek a Randolph gleccserjegyzékre utaltak, amely tartalmazza a Föld összes gleccserére vonatkozó adatokat és a kutatások fontos alapja. Több mint 200 ezer gleccserről szolgál információval – mondta Marzeion. A szakértő szerint azonban problémát jelent a kis gleccserek megtalálása és azonosítása csupán a távoli területek adatai alapján.

[Mutatunk egy térképet: itt megnézheti, melyik országok (nem) élik majd túl a globális felmelegedést.]

"A statisztikák arra utalnak, hogy léteznek ezek a gleccserek, csak nem tudni, hol vannak" – fejtette ki Marzeion. Hozzátette: léteznek kisebb gleccserek, amelyeket teljesen hó vagy kavics és törmelék borít, ezek esetében nem lehet látni a jeget. Az árnyékos mélyedésekben lévő gleccsereket is nehéz észrevenni, főleg, ha a szomszédos, nagyobb fényű és méretesebb jégtömegek túlragyogják őket. Ráadásul bizonyos gleccserek eltűntek a 20. század folyamán, így már nem is szerepelnek a jegyzékben. Az elmúlt 100 évben azonban jelentősen hozzájárultak a vízszintemelkedéshez.

"Ezek az ismeretlen gleccserek ma már olyan kicsik, hogy a jövőben összességében nem több, mint 0,2-0,3 centiméterrel járulnak majd hozzá a tengerszint emelkedéséhez" - mondta Parkes. Ez jelenleg jelentéktelennek számít az ismert gleccserek hozzájárulásához képest, amelyek ha teljesen elolvadnak, 40-50 centiméterrel növelik meg a tengerek és óceánok szintjét.

Parkes statisztikai módszert fejlesztett ki, hogy megbecsülje ezen ismeretlen gleccserek múltbéli változását. Ezáltal magyarázatot adhat az eddig titokzatos öt centiméteres tengerszint-emelkedésre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája