szerző:
hvg.hu

Egyre inkább úgy tűnik, természetes módon már nem állítható meg a globális felmelegedés, ehhez valamilyen emberi beavatkozásra lesz szükség. A Harvard kutatói most előálltak egy ötlettel, ami az eddigi megoldásokhoz képest még viszonylag olcsó is lenne.

Akár tetszik, akár nem, ez nem hit kérdése, hanem tény: vesztésre állunk a klímaváltozás elleni küzdelemben, és ezt nemrég újabb aggasztó adatok bizonyították. Mára szinte teljes egészében a tudomány kezében vagyunk. A kutatók most újabb ötlettel álltak elő, ami bevethető lehet a Földért folytatott harcban.

Az Environmental Research Letters nevű szaklapban jelent meg egy friss tanulmány arról, hogy miként lehetne csökkenteni a globális felmelegedést – számolt be róla a BGR. A Harvard Egyetem kutatói szerint a sztratoszférikus aeroszolinjekció (stratospheric aerosol injection, SAI) lehetne az, amivel hosszú idő alatt ugyan, de le lehetne hűteni a bolygót.

Az elképzelés szerint a légkörbe befecskendezett aeroszol részecskéi képesek lennének visszaverni a Nap sugárzásának egy részét, ezzel csökkentve a felmelegedés hatását. Ezt egy vulkánkitöréshez hasonlóan kell elképzelni: az ott a levegőbe kerülő részecskék képesek lehetnek arra (a kitörés mértékétől függően), hogy lokálisan visszaessen a hőmérséklet.

Gernot Wagner, a Harvard kutatója szerint a tanulmány nem azt állítja, hogy ez lehet az egyetlen jó megoldás, csupán arra világít rá, hogy mérnöki szempontból elképzelhető egy ilyen program elindítása. Wagner szerint ha 15 év múlva beindulna egy ilyen program, az még aránylag olcsó is lenne, éves szinten nagyjából 2-2,5 milliárd dollárt kellene rákölteni az első 15 évben.

Amíg a kormányok elkezdik megvalósítani a tudósok valamely ötletét, ön is rengeteg olyan apróságot tehet, amellyel lassíthatja a klímaváltozás aggasztó folyamatát: kezdetnek itt talál 10 lépést, melyeket azonnal megtehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Fotók: nem nagyon álcázzák a frissített Skoda Superbet, de nincs is mit

Fotók: nem nagyon álcázzák a frissített Skoda Superbet, de nincs is mit