szerző:
hvg.hu

Miközben az országok kormányai azon tanakodnak, hogy hány százalékkal és melyik évtized végére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátás mértékét, addig mi akár ebben a pillanatban is elkezdhetjük védeni a bolygót. Ehhez mutatunk 10 dolgot, amit mától bevezethet saját életébe ön is.

Azt eddig is tudtuk, hogy a globális felmelegedés komoly problémát jelent az emberiség jövőjére nézve, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Éghajlat-változási Kormányközi Testülete azonban nemrég egy olyan tanulmányt adott ki, amely rendesen megkongatta a vészharangot. Kiderült, sokkal nagyobb a baj, mint azt korábban gondolták, ezért azonnali és drasztikus lépéseket kell(ene) tenni a klímaváltozás kordában tartása érdekében.

Persze a kutatók dolgoznak is rendesen azon, hogy valamilyen megoldás szülessen a problémára, és ezek között vannak egészen ígéretes lehetőségek is. Csakhogy ülni, és azt várni, hogy valaki majd megoldja helyettünk a problémákat, nagyon rossz hozzáállás, a legtöbbet ugyanis mi magunk tehetjük a globális felmelegedés ellen. A The Washington Post ezért összeszedett 10 olyan dolgot, amelyekkel mi is nagyon sokat tehetnénk a baj elkerülése érdekében.

1. Közlekedés

Ismert tény, hogy a közlekedés jelentős mértékben szennyezi a levegőt, ezért olyan megoldást kell választani, ami kiválthatja az autó használatát. Éppen ezért aki csak teheti, használja a tömegközlekedést, járjon gyalog vagy kerékpárral. Költözéskor pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyire jó a környéken a tömegközlekedés, vannak-e kerékpársávok vagy el lehet-e sétálni a munkahelyig.

©

2. Elektromos autózás

Ha mindenképp autóval kell mennünk valahova, ehhez válasszunk minél alacsonyabb fogyasztású (és károsanyag-kibocsátású) vagy elektromos autót. Persze ez a töltőpontok (hiánya) miatt nem mindig egyszerű, ezért érdemes előre megtervezni, hogy hol állunk meg tölteni.

3. Megújuló energia

Mivel az elektromos áram jelentős részét valamilyen környezetszennyező forrásból állítja elő a szolgáltató (legyen az egy szénerőmű vagy épp az atomhulladékot termelő atomerőmű), ezért érdemes más alternatívák után nézni. Jó megoldás lehet a napelemek telepítése, ami ugyan nem váltja ki teljesen a hálózatról kapott mennyiséget, de képes azt csökkenteni. Ráadásul ma már nagyon jó hatásfokú napelemek is léteznek.

©

4. Tartsuk karban a házunkat

Apróságnak tűnhet, de a falon, az ajtók vagy az ablakok melletti repedések miatt több energiára lehet szükség a házak felfűtéséhez vagy lehűtéséhez. Ezeket érdemes megszüntetni, így kevesebb energia is elég lesz.

5. Használjunk modern berendezéseket

És ezt nem a fogyasztói társadalom mondatja velünk, hanem az észszerűség. A modern háztartási gépek ugyanis kevesebb energiát fogyasztanak, ami végső soron nemcsak a pénztárcánkat, de a bolygót is kíméli.

6. Tudatos mosás

Tévedés, hogy minden szennyest meleg vízzel kell kimosni. Vannak olyan ruhadarabok, aminél az alacsonyabb hőfokú víz is megfelel, amivel szintén energiát takaríthatunk meg. Szárítógépet pedig nem érdemes használni, a ruha magától is meg fog száradni.

7. Együnk több zöldséget

Bár elsőre talán kevesen gondolnak bele, de minél több húst fogyasztunk, annál rosszabbat teszünk a környezetünknek. Az állatok felneveléséhez ugyanis rengeteg vízre és területre van szükség, miközben az elfogyasztható zöldségek termeléséhez kevesebb terület is elegendő. Mindez nem azt jelenti, hogy tilos húst enni, de ha heti egy-két étkezésből kimarad a hús, az éves szinten jelentős mennyiséggel képes csökkenteni az iparág szén-dioxid-kibocsátását.

©

8. Energiatakarékos izzók

Sokan az utolsó lehetőséget kihasználva feltankoltak a hagyományos izzókból, ám ezek használata jóval több energiát visz el, mint amennyit az energiatakarékos társaik fogyasztanak.

9. Ne nyírjunk füvet

A kertesház egyik velejárója, hogy (ha csak nem betonozott le valaki mindent, akkor) füvet kell nyírni. Ez viszont nemcsak hogy sok időt vesz igénybe, de a környezetnek – például a madárpopulációnak – is káros. Emellett érdemes csak őshonos növényeket ültetni, azok ugyanis több élelemforrást jelentenek a nálunk élő madaraknak is.

©

10. Vásároljunk hazai élelmiszert

A magyar zöldségek és gyümölcsök vásárlásával nemcsak a hazai gazdákat segíthetjük, de alapvetően a környezetet is óvjuk, a külföldről behozott termékeknél ugyanis jelentős mennyiségű károsanyag kerül a levegőbe a szállítás miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szauer Tamás Tech

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Az utóbbi két évszázad során a hétköznapi ember egyre inkább eltávolodott a mezőgazdaságtól. Már nem is tudjuk, milyen körülmények szükségesek az élelmiszer-alapanyagok termesztéséhez. A klímaváltozás miatt azonban az élelmiszerek termelésében jelentős átalakulás mehet végbe.

hvg.hu Tech

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Januárban ismét kitárja kapuit a CES, a világ legjelentősebb technológiai szakkiállítása, mely új elemként olyan technológiáknak is teret ad, melyek az emberiség aktuális, húsbavágó problémáira keresik a megoldást – így többek között a környezetszennyezésre, a kiberveszélyre, az egészségügyi problémákra, az energiaellátásra, az aszályra vagy más természeti katasztrófákra.

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen