szerző:
hvg.hu

Amerikai titkosszolgálatok szerint a Huawei telefonjai nemzetbiztonsági kockázatokat hordozhatnak, azonban a német kiberbiztonság feje ezt nem így látja.

Korábban az FBI, a CIA és az Egyesült Államok hírszerző szervezete, az NSA (National Security Agency) is a Huawei telefonok használatának veszélyére hívta fel a figyelmet, amit azzal indokoltak, hogy a kínai gyártó eszközeit könnyű megkerülni, ezáltal kémkedésre is használhatók.

A gyártó ellen hosszú hónapokig tartó kongresszusi vizsgálat is indult korábban. A jelentés megállapította, hogy mind a Huawei, mind pedig a ZTE egyesült államokbeli terjeszkedése nemzetbiztonsági kockázatot rejt. A cég a vizsgálat eredményeként több üzlettől is elesett, Ausztráliában a szélessávú rendszer építésére kiírt pályázatból pedig kizárták őket.

Az amerikaiak minden esetben azt hangoztatták, hogy a Huawei a megszerzett információkat a kínai kormánynak továbbítja, ezt azonban a vállalat visszautasította. A kínai gyártó közleményében azt írta: az amerikai kormány egyszerűen piacot akar teremteni az amerikai cégeknek.

©

A hónapok óta tartó ügyben most az az újdonság, hogy Németország legnagyobb kiberbiztonsági tisztviselője gyakorlatilag nevetségesnek nevezte a Huawei ellen felhozott vádakat.

Arne Schönbohm, a német informatikai biztonsági hivatal (BSI) vezetője szerint ugyanis semmi nem bizonyítja, hogy a Huawei mobiljai biztonsági kockázatot jelentének. A Der Spiegelnek nyilatkozó szakértő arról is beszélt, hogy ő és kockázatértékelői a világ számos pontján, köztük a nyugat-németországi Huawei-gyárban is látogatást tettek ellenőrzés céljából.

A BSI elnöke arról is beszélt, hogy bárminemű tiltáshoz először konkrét bizonyítékokra van szükségük, az önmagában nem elegendő, hogy az USA győzködni próbálja őket (és európai szövetségeseiket) valamiről.

A következő, ötödik generációs mobil távközlési hálózat kiépítését eddig már 22 távközlési szolgáltató bízta a Huaweire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó