szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai titkosszolgálatok szerint a Huawei telefonjai nemzetbiztonsági kockázatokat hordozhatnak, azonban a német kiberbiztonság feje ezt nem így látja.

Össztűz alatt a Huawei
A Trump-adminisztráció előbb főellenséggé nevezte ki a Huaweit, majd a vállalat magabiztossága és felhasználói lelkesedés megtépázása után, úgy tűnik, kihátrál az amerikai vállalatok számára elrendelt embargóból. Kérdés, hogy a Huawei megbízik-e ezután az amerikai beszállítókban, vagy inkább saját lábakra próbál állni.
Friss cikkek a témában

Korábban az FBI, a CIA és az Egyesült Államok hírszerző szervezete, az NSA (National Security Agency) is a Huawei telefonok használatának veszélyére hívta fel a figyelmet, amit azzal indokoltak, hogy a kínai gyártó eszközeit könnyű megkerülni, ezáltal kémkedésre is használhatók.

A gyártó ellen hosszú hónapokig tartó kongresszusi vizsgálat is indult korábban. A jelentés megállapította, hogy mind a Huawei, mind pedig a ZTE egyesült államokbeli terjeszkedése nemzetbiztonsági kockázatot rejt. A cég a vizsgálat eredményeként több üzlettől is elesett, Ausztráliában a szélessávú rendszer építésére kiírt pályázatból pedig kizárták őket.

Az amerikaiak minden esetben azt hangoztatták, hogy a Huawei a megszerzett információkat a kínai kormánynak továbbítja, ezt azonban a vállalat visszautasította. A kínai gyártó közleményében azt írta: az amerikai kormány egyszerűen piacot akar teremteni az amerikai cégeknek.

©

A hónapok óta tartó ügyben most az az újdonság, hogy Németország legnagyobb kiberbiztonsági tisztviselője gyakorlatilag nevetségesnek nevezte a Huawei ellen felhozott vádakat.

Arne Schönbohm, a német informatikai biztonsági hivatal (BSI) vezetője szerint ugyanis semmi nem bizonyítja, hogy a Huawei mobiljai biztonsági kockázatot jelentének. A Der Spiegelnek nyilatkozó szakértő arról is beszélt, hogy ő és kockázatértékelői a világ számos pontján, köztük a nyugat-németországi Huawei-gyárban is látogatást tettek ellenőrzés céljából.

A BSI elnöke arról is beszélt, hogy bárminemű tiltáshoz először konkrét bizonyítékokra van szükségük, az önmagában nem elegendő, hogy az USA győzködni próbálja őket (és európai szövetségeseiket) valamiről.

A következő, ötödik generációs mobil távközlési hálózat kiépítését eddig már 22 távközlési szolgáltató bízta a Huaweire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem