szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A feladat unalmas szerződésírás és ellenőrzés volt, de az ügyvédi munka túlnyomó része ilyen rutindolgokból áll. A jogászok nem fognak sírni, ha ezeket gép végzi el helyettük.

Az utóbbi időben nagy piacuk van a robotológiai jóslatoknak. Különösen a baljós jövővízióknak, amelyek a különböző szakmák képviselőit azzal riogatják, hogy ők lesznek a következők, akiktől a robotok már a legközelebbi jövőben elveszik a munkát. Ha a mesterséges intelligencia forradalmát valóban negatív forgatókönyvként szeretnénk olvasni, mondhatjuk, hogy a robotokkal szemben most felkészülnek a jogászok és az ügyvédek is. Ugyanakkor a „robotügyvédek” fejlesztői szerint egyáltalán nem erről van szó, sőt.

A terület egyik úttörője, a fiatal izraeli jogászból lett startupvezér, Noory Bechor bevallása szerint ügyvédi praxisában pusztán öt év kellett ahhoz, hogy eljusson a teljes kiégésig, miután a munkája másból sem állt, mint többnyire egy kaptafára készült kereskedelmi szerződések írása és ellenőrzése. Akkor ütött szöget a fejébe a gondolat, hogy robotizálja saját magát, vagyis ha már a teendője ennyire mechanikus, ügyvédi feladatait a mesterséges intelligenciára bízza, hiszen úgy olcsóbban, gyorsabban és pontosabban elvégezhetők.

A jogi rabszolgamunka nagy részét automatizáló platform, a LawGeex 2014-ben született meg. Azon túl, hogy képes ékes jogi szakzsargonnal megfogalmazott vadonatúj szerződést létrehozni, részletes riportot készít a hús-vér ügyvédek írta szerződésekről is. A robotügyvéd egy órán belül átfésüli a feltöltött dokumentumban az apró betűs részeket, majd megmondja, hogy mely bekezdések hiányoznak, és melyek nem felelnek meg a jogszabályoknak, a különböző előírásoknak. Más robottechnológiát alkalmazó platformokhoz hasonlóan a LawGeex mesterséges neuronhálója is példák sorát tanulmányozva sajátította el a jogi alapismereteket. A cégalapító szerint ahhoz, hogy érdemi szolgáltatást tudjanak nyújtani, egy adott szerződéstípusból az algoritmusnak előtte legalább száz különbözőt kell látnia.

Lawgeex alapítói Noory Bechor és Oren Biran

A robotügyvéd az év elején jelentkezett a vizsgára: versenyen mérte össze tudását a Stanford és a Duke Egyetem, illetve az Egyesült Államok más vezető jogi műhelyeinek csapatával. A húsz tapasztalt szakemberből, nagyrészt professzorokból álló emberi válogatott csúfosan alulmaradt a géppel szemben. Míg a jogászkodó mesterséges neuronháló 95 százalékos pontossággal szúrta ki a hibákat a titoktartási szerződésekből, bírói végzésekből és kártalanítási ügyekből álló versenyfeladatokban, a professzorcsapat pusztán 85 százalékos teljesítményre volt képes. Ráadásul ami a gépnek 26 másodperc alatt sikerült, arra az ügyvédeknek másfél óra sem volt elegendő. A szellemi tulajdonjog szakértője, Grant Gulovsen elmondta, hogy a megméretés során valóban napi rutinfeladatokat kellett végrehajtaniuk. „Egy nagyobb irodában átnézni mondjuk egy titoktartási szerződést, ez jellemzően ügyvédbojtári, gyakornoki feladat. Ha ezt a szakemberek helyett elvégzi a mesterséges intelligencia, az ügyvédjelölteknek és az ügyvédeknek több idejük juthat az érdemi, gondolkodást igénylő munkára, az ügyfelekre, a stratégiaalkotásra” – tette hozzá Erika Buell, a Duke Egyetem jogtudósa, aki szintén részt vett a „vizsgán”.

A LawGeex zömében vállalati jogi osztályokból összeálló ügyfélköre szintén nem panaszkodik. A mesterséges intelligencia segítségével a szerződések áttekintésére szánt idő 80 százalékát megspórolják, nem is beszélve a gyorsasággal járó költséghatékonyságról. Ez azonban nem munkaerő-felesleget okoz, hanem éppen hogy pluszmunkaerőt fog igényelni a szakmában, hiszen a díjak csökkenésének köszönhetően mind többek számára válnak elérhetővé az ügyvédek szolgáltatásai.

A cikk a HVG 2018/25 számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Szenteket avatnak ma a Rómában

Szenteket avatnak ma a Rómában

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Piacra kerülhet a Petroff & Boshiroff parfüm, csak novicsok ne legyen

Piacra kerülhet a Petroff & Boshiroff parfüm, csak novicsok ne legyen

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház