Balogh Csaba
Balogh Csaba

Műszaki erődemonstrációból az elérhető kategóriába sorolta át új képernyőtechnológiáját a Samsung. A MicroLED nem csak a tévékben, a telefonokban is hódíthat.

A Samsung már három évtizede piacvezető a tévék frontján, ezért aztán érdemes odafigyelni arra, ha a vállalat mond valamit a tévék jövőjéről. Ez az elmúlt években jellemzően a CES technológiai szakkiállításon történt meg, és így volt ez idén is, magyar idő szerint hétfő hajnalban.

A gyártó szerint a MicroLED technológia jelenti a következő lépést a televíziókészülékek evolúciójában. Ugyanis úgy hozza a legjobb elérhető képminőséget, hogy közben feleannyi energiát fogyaszt, mint a konkurensek megoldásai – érvel a Samsung. További előnye, hogy mérettől függetlenül könnyen gyárthatók különféle képarányú panelek, sőt a képernyő méretét a felhasználó otthon is változtathatja. A panelek tökéletesnek mondott látványt biztosítanak "bármilyen" távolságból nézve. Ráadásul a képernyő körüli műanyag keret is minimálisra szorítható a MicroLED készülékeknél. Hogy "tökéletes"-e a képminőség, azt nem a mi reszortunk megmérni, de hogy valóban gyönyörű képet nyúlt a MicroLED, azt a Vegas-i bemutató után abszolút alá tudjuk támasztani.

[Amire senki nem számított: összeborul a Samsung és az Apple]

A dél-koreai elektronikai óriás tavaly mutatta be – szintén a Las Vegasban rendezett technológiai show keretein belül – a már erre technológiára építő The Wall nevű készülékét. Ám a 146 hüvelykes (370 centis) képátlóval rendelkező eszköz inkább volt tekinthető technológiai demónak, mint életszerű mérettel és árcédulával rendelkező, a vásárlók 99,99 százaléka által megcélozható tévének.

©

A Las Vegasban zajló CES 2019 technológiai seregszemle idei bemelegítő napján ezért a vállalat bejelentette a 75 hüvelykes képátlóval rendelkező MicroLED tévéjét. A 4K felbontású, 190 centis modell várhatóan szintén igen borsos árú lesz, de jóval emberibb léptékű, immár "valódi termékként" tekinthetünk a MicroLED technológiára. Akinek a tavalyi, 146 colos méret azért nem tetszett, mert túl kicsi volt, egyszerűen eltűnne a lakásban, annak jó hír, hogy a 75"-ös mellé egy 219"-es, azaz 556 centiméteres képátlóval rendelkező The Wall modellt is villantott a Samsung.

A Samsung MicroLED tévéinek érdekes tulajdonsága egyébként a modularitás: a panelek egymás mellé illesztésével lényegében bárki bármekkora tévét hozhat létre magának otthon.

Hogy a MicroLED technológia a másik véglet esetében is érdekes lehet, azt jól illusztrálja, hogy sajtóhírek szerint az Apple egy ideje már nagyon küzd azért, hogy a jövőbéli iPhone-okban már MicroLED panel lehessen.

Mivel egy alapvetően továbbra is drága technológiáról van szó, a Samsung más vasat is a tűzben tart: a CES-re elvitték például új, 8K-s QLED tévéjüket, illetve azt a monitort is, melynek a zsúfolt iróasztalok és a kis lakások vagy irodák tulajdonosai fognak nagyon örülni.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk