Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Műszaki erődemonstrációból az elérhető kategóriába sorolta át új képernyőtechnológiáját a Samsung. A MicroLED nem csak a tévékben, a telefonokban is hódíthat.

A Samsung már három évtizede piacvezető a tévék frontján, ezért aztán érdemes odafigyelni arra, ha a vállalat mond valamit a tévék jövőjéről. Ez az elmúlt években jellemzően a CES technológiai szakkiállításon történt meg, és így volt ez idén is, magyar idő szerint hétfő hajnalban.

A gyártó szerint a MicroLED technológia jelenti a következő lépést a televíziókészülékek evolúciójában. Ugyanis úgy hozza a legjobb elérhető képminőséget, hogy közben feleannyi energiát fogyaszt, mint a konkurensek megoldásai – érvel a Samsung. További előnye, hogy mérettől függetlenül könnyen gyárthatók különféle képarányú panelek, sőt a képernyő méretét a felhasználó otthon is változtathatja. A panelek tökéletesnek mondott látványt biztosítanak "bármilyen" távolságból nézve. Ráadásul a képernyő körüli műanyag keret is minimálisra szorítható a MicroLED készülékeknél. Hogy "tökéletes"-e a képminőség, azt nem a mi reszortunk megmérni, de hogy valóban gyönyörű képet nyúlt a MicroLED, azt a Vegas-i bemutató után abszolút alá tudjuk támasztani.

[Amire senki nem számított: összeborul a Samsung és az Apple]

A dél-koreai elektronikai óriás tavaly mutatta be – szintén a Las Vegasban rendezett technológiai show keretein belül – a már erre technológiára építő The Wall nevű készülékét. Ám a 146 hüvelykes (370 centis) képátlóval rendelkező eszköz inkább volt tekinthető technológiai demónak, mint életszerű mérettel és árcédulával rendelkező, a vásárlók 99,99 százaléka által megcélozható tévének.

©

A Las Vegasban zajló CES 2019 technológiai seregszemle idei bemelegítő napján ezért a vállalat bejelentette a 75 hüvelykes képátlóval rendelkező MicroLED tévéjét. A 4K felbontású, 190 centis modell várhatóan szintén igen borsos árú lesz, de jóval emberibb léptékű, immár "valódi termékként" tekinthetünk a MicroLED technológiára. Akinek a tavalyi, 146 colos méret azért nem tetszett, mert túl kicsi volt, egyszerűen eltűnne a lakásban, annak jó hír, hogy a 75"-ös mellé egy 219"-es, azaz 556 centiméteres képátlóval rendelkező The Wall modellt is villantott a Samsung.

A Samsung MicroLED tévéinek érdekes tulajdonsága egyébként a modularitás: a panelek egymás mellé illesztésével lényegében bárki bármekkora tévét hozhat létre magának otthon.

Hogy a MicroLED technológia a másik véglet esetében is érdekes lehet, azt jól illusztrálja, hogy sajtóhírek szerint az Apple egy ideje már nagyon küzd azért, hogy a jövőbéli iPhone-okban már MicroLED panel lehessen.

Mivel egy alapvetően továbbra is drága technológiáról van szó, a Samsung más vasat is a tűzben tart: a CES-re elvitték például új, 8K-s QLED tévéjüket, illetve azt a monitort is, melynek a zsúfolt iróasztalok és a kis lakások vagy irodák tulajdonosai fognak nagyon örülni.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Öt magyar van a lezárt tenerifei szállodakomplexumban

Öt magyar van a lezárt tenerifei szállodakomplexumban

Valóban bekebelezi a lelkünket a virtuális valóság?

Valóban bekebelezi a lelkünket a virtuális valóság?

Hogy a csudába szerzett Magyarország olyan sok érmet az olimpiákon?

Hogy a csudába szerzett Magyarország olyan sok érmet az olimpiákon?