szerző:
hvg.hu

Kanada egyik legismertebb zenésze, Bryan Adams szerint a kanadai szerzői jogi törvény jelenlegi formájában inkább a kiadókat, mintsem az alkotókat segíti. Nehéz nem észrevenni a hasonlóságot az éppen most alakuló európai uniós helyzettel.

Nemcsak az Európai Unió dolgozik a(z új) szerzői jogi törvényen, Kanada is hasonlóképpen tett nemrég. Igaz, az ottani döntéshozók nem alapjaiban akarták átgondolni a meglévő szabályozást, csupán egy olyan passzust adtak hozzá, ami az eddigiekhez képest további 20 évvel kitolja a különböző alkotásokra vonatkozó szerzői jogok érvényességét.

Mindez azt jelenti, hogy most már a jogtulajdonos halála után további 70 évig érvényesek lesznek a szerzői jogok, így csak úgy lehet például egy zeneszámot felhasználni, hogy azért jogíjat fizet a felhasználó. Ez elvileg jó hír az alkotóknak, hiszen több pénz folyhat be az ő és a család zsebébe, ám az alkotók közül mégsem önt el mindenkit a hurráoptimizmus.

A TorrentFreak beszámolója szerint Kanada egyik legismertebb énekese, Bryan Adams szerint a törvény új passzusával nem maguk az alkotók, hanem a kiadók járnak jól, mert a pénz az ő zsebükbe vándorol. Az előadók ugyanis gyakran azért, hogy pénzt kereshessenek, a kezdetekkor olyan szerződést kapnak, amelyben lemondanak a jogokról.

Bryan Adams
©

A zenész úgy látja, a szerzői jogi törvénynek épp, hogy egyensúlyt kellene teremtenie az alkotók és a kiadók között, ez azonban nincs meg. Hogy fair legyen a törvény, Adams szerint csupán egyetlen apróságot kellene benne megváltoztatni.

A kanadai törvény szerint jelenleg az alkotó halála után 25 évvel kapják meg az örökösök a szerzői jogokat, Adams szerint azonban nem a halálozás, hanem a szerzői jogokról szóló szerződés aláírása után 25 évvel kellene ennek megtörténnie. Vagyis, ha valaki 20 évesen írja alá a kontraktust, 45 éves korában kerülnek át a jogok tőle a családjához. Hasonlóra egyébként van példa a világon, az Egyesült Államokban például 35 év után történik meg mindez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Elüldözheti az EU a YouTube-ot Európából

Januárban szavazhatnak az Európai Unió politikusai arról a szerzői jogi irányelvről, ami a szabad internet végét jelentheti Európában. A téma kapcsán ismét megszólalt Susan Wojcicki, a YouTube vezére.

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

Csalódottak lehetnek a Csillagok háborúja rajongói: végleg elkaszáltak egy régóta ígért Star Wars-játékot

Csalódottak lehetnek a Csillagok háborúja rajongói: végleg elkaszáltak egy régóta ígért Star Wars-játékot