szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár folyamatosan zajlanak a tárgyalások, egyelőre úgy tűnik, a szerzői jogi irányelv a legkevésbé sem "puhult fel", a tartalomszolgáltatókat (például a YouTube-ot) pedig igen nehéz helyzetbe hozza.

Januárban szavazhatnak az Európai Unió politikusai arról a szerzői jogi irányelvről, amiről egyáltalán nem túlzás azt állítani, a szabad internet végét jelentheti Európában. A web atyja, Tim Berners-Lee korábban már többször is felszólalt a készülő új szabályozás ellen, de a YouTube vezére is kifejezte már nemtetszését a dologgal kapcsolatban.

A legnagyobb vita a 13. cikkely körül van, amely szerint ha a jövőben egy felhasználó szerzői jogot sért, akkor azért nem a felhasználót, hanem a platformot vonják felelősségre, amiért nem szűrte ki az adott tartalmat. Ez nyilvánvalóan olyan mértékű bírságot róhat a platformokat üzemeltető cégekre, amit már nem biztos, hogy be mernének vállalni. Vagy mondjuk inkább úgy: biztosan nem.

©

Bár a döntés legfeljebb 2+ hónap múlva megszületik, a háttérben valószínűleg az utolsó pillanatig folynak majd a tárgyalások és az egyeztetések. A YouTube azzal érvel a cikkely ellen, hogy a platform mindig is betartotta a törvényeket, sőt, ha a jogtulajdonosok azt kérték, a DMCA (Digital Millennium Copyright Act, a digitális szerzői jogokat védő törvény) értelmében el is távolították a tartalmakat az oldalról. Emellett a lemezgyártó cégeknek rengeteg pénz ki is fizettek a szerzői jogok miatt. Csakhogy ezek a cégek több pénzt akarnak, szerintük ugyanis a YouTube nem fizetett nekik eleget.

A lemezgyártó cégek azt szeretnék, ha a platform felelős lenne az ott közölt tartalmakért, és hasonló módon és mértékben fizetne jogdíjat, mint a Spotify teszi. Mivel az oldallal nem sikerült megállapodniuk, a cégek az uniós törvényhozók felé fordultak. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, a legfrissebb állapotjelentés pedig a napokban került fel a netre – számolt be róla a TorrentFreak.

A döntéshozók kezében a YouTube sorsa.
©

Jelen állás szerint ha egy felhasználó feltölt egy szerzői joggal védett tartalmat a platformra, akkor az olyan, mintha maga a platform tette volna azt közzé – vagyis övék lesz a felelősség is. A szolgáltatónak meg kell szereznie az engedélyt, hogy a tartalom a platformon maradhasson. Ami viszont ennél is fontosabb a YouTube számára, az az, hogy a jövőben

az sem menti meg őket a felelősségre vonás alól, ha azonnal törlik a jogsértő kontentet.

Márpedig ez hatalmas felelősség, nem véletlen, hogy a YouTube vezére is nagyon súlyos következményekről beszélt. Jelen állás szerint két olyan lehetséges opció van, ami meghatározhatja a jogtulajdonosok együttműködését.

1. Ha a tartalomszolgáltatónak nincs engedélye egy adott a szerzői jogi tartalom felhasználásra, az EU a két felet együttműködésre szólítja fel, hogy kiderüljön, történt-e jogsértés, a jogtulajdonsoknak pedig kellő mértékben informálniuk kell a tartalomszolgáltatót a lehetséges jogsértésekről.

Magyarul: a YouTube kap majd egy listát, amin felsorolják, milyen tartalmak esetében van szükség a jogtulajdonosok engedélyére. Ettől fogva a platform azonnal felelősségre vonható a jogsértését, kivéve, ha bizonyítja, mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek a tartalmak soha ne kerüljenek fel az oldalra.

2. Az EU a tartalomszolgáltatót vonja felelősségre a felhasználók által feltöltött jogsértő tartalom miatt, kivéve, ha azok a jogtulajdonosokkal együttműködve hatékony és arányos lépést tesznek ezen tartalmak, vagy más, a jogtulajdonosok által megjelölt tartalmak eltávolítására.

A kisebb platformok számára mindkét opció mentességet adhat a felelősségre vonás alól, figyelembe véve, hogy a felhasználók mennyi és milyen tartalmat töltenek fel, milyen tartalomszűrő technológiát használ az oldal, milyen pénzügyi terhei vannak az oldalnak és hány, a szerzői jog megsértésével kapcsoaltos megkeresést kapott eddig az oldal.

A fentiek alapján jól látható, a jelenlegi állás szerint az már valóban nem lesz elég, ha a YouTube csak akkor törli a szerzői jogsértést elkövető tartalmat, ha arról tudomást szerez, a megjelenéskor azonnal le kell azt csapnia, és nem szabad megengednie, hogy a jövőben újra publikus legyen egy ilyen tartalom. Erre mondta azt nemrég a YouTube-vezér Susan Wojcicki, hogy technológiai szempontból is lehetetlen kérés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elüldözheti az EU a YouTube-ot Európából

Januárban szavazhatnak az Európai Unió politikusai arról a szerzői jogi irányelvről, ami a szabad internet végét jelentheti Európában. A téma kapcsán ismét megszólalt Susan Wojcicki, a YouTube vezére.