szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly végleg elnémult Kepler űrtávcső által küldött adatokat vizsgálták a NASA önkéntesei, amikor egy nem mindennapi felfedezést tettek.

2018 végén fájdalmas búcsút vett a NASA a Kepler űrszondától, az eszközből ugyanis elfogyott az üzemanyag. Az utolsó parancsot november elején kapta meg a szerkezet, azóta minden kapcsolatot megszakított a Földdel, így örökre elnémult. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne adna továbbra is munkát a kutatóknak: az utolsó elküldött adatokat továbbra is elemzi a NASA erre kifejlesztett algoritmusa, ezúttal viszont nem ők, hanem az Exoplanet Explorers nevű programban részt vevő amatőr csillagászok tettek egy nagy felfedezést.

Az önkéntesekn észrevettek egy olyan bolygót, ami felett az algoritmus "figyelme" elsiklott. A K2-288Bb jelű planéta 226 fényévnyire van tőlünk, a Bika csillagképben található meg egy olyan csillagrendszerben, amelyben két csillag is megtalálható, egymástól 8,16 milliárd kilométerre. A bolygó sziklás vagy gázbolygó lehet, nagyjából olyasmi, mint a Neptunusz.

©

Méretét tekintve kétszer nagyobb a Földnél, és csak kicsivel kisebb, mint az említett Neptunusz. A felfedezés azért is rendkívül izgalmas, mert a Naprendszeren kívül rendkívül ritka az ekkora méretű bolygó.

A K2-288Bb egyik csillaga feleakkora, a másik pedig harmadakkora, mint a mi Napunk. A bolygó utóbbi körül kering, nagyjából 3,1 nap alatt kerüli meg azt. Ez a csillag egyébként – elméletileg – képes lehet arra, hogy életet adjon valamelyik bolygónak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Túl nagyra nőtt, ezért statuálhatnak példát a Google-lal Amerikában is

Túl nagyra nőtt, ezért statuálhatnak példát a Google-lal Amerikában is

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban