szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakemberei még utoljára le tudták tölteni az utolsó tudományos megfigyelés adatait, majd végleg nyugdíjazták a Kepler űrtávcsövet.

Régóta tudni lehetett már, hogy az emberiséget értékes ismeretekkel gyarapító Kepler űrtávcső már nem bírja sokáig, júliusban azonban még reménykedni lehetett abban, hogy az utolsó adatokat el tudja küldeni a Földre a szerkezet. Most azonban a Kepler űrtávcső örökre elnémult.

A NASA bejelentése szerint kilencévnyi működés, 19 megfigyelési misszió és több mint 2600 felfedezett exobolygó után az űrtávcsőből végleg elfogyott az üzemanyag a további tudományos munkához. A szakemberek ezért úgy döntöttek, a Földtől biztonságos távolságba állítják az eszközt. Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Misszió Igazgatóságának washingtoni vezetője szerint a Kepler többszörösen is túlteljesítette magát, és lehetővé tette, hogy az élet után kutassanak a Naprendszeren túl.

©

Az űrtávcsőnek köszönhetően kiderült az is, hogy az éjszakai égbolton látható csillagok 20-50 százalékának van olyan sziklabolygója, amely a Föld méretéhez hasonló és a csillag lakható zónáján belül található. Mindez azt jelenti, hogy a felszínen adottak lehetnek a feltételek ahhoz, hogy folyékony víz legyen rajta.

Az is kiderült, hogy a mi Naprendszerünkben épp nincs olyan méretű bolygó, amiből a Kepler viszonylag sokat talált – ez a Föld és a Neptunusz közötti méretet jelent. A Keplernek köszönhetően emellett most már azt is tudjuk, hogy sok esetben a bolygók "összezsúfolva" keringenek közel a csillagukhoz. Ehhez képest a mi Naprendszerünk meglehetősen "foghíjas".

©

A Kepler-projektet 35 évvel ezelőtt indította el a NASA. Akkoriban még egyetlen bolygóról sem tudtunk a Naprendszeren kívülről, az űrtávcsőnek köszönhetően azonban ez megváltozott. Az eszköz 2009. március 6-án indult útnak, a legmodernebb technológiával felszerelve. A Kepler a távoli csillagok fényerejét mérte, figyelve arra, hogy a fényében történik-e változás. Ha egy megfigyelésnél ilyet tapasztalnak a szakemberek, az azt jelentheti, hogy az adott csillag előtt épp egy bolygó halad el.

Az első tervek szerint 150 ezer csillagot figyelt volna meg a Kepler, ám az első küldetés teljesítése után, négy évvel a misszió kezdetét követően meghibásodott az űrtávcső. Szerencsére a szakembereknek sikerült megoldaniuk a problémát, így több mint 500 ezer csillag megfigyelése vált lehetővé.

©

Az űrtávcső azonban nemcsak bolygók után kutatott. Az általa mért adatok segítségével a Tejútrendszer történetéről, valamint a szupernováról is kaptunk információt, ami lehetőséget teremtett arra, hogy a világegyetem tágulási sebességét vizsgáljuk. A tudósok összességében egy évtizedet töltöttek el azzal, hogy a Kepler adatait kielemezték.

A kutatóknak még utoljára sikerült letölteniük a tudományos adatokat az űrtávcsőből, így végül az összes rábízott feladatot elvégezte a Kepler. A helyét a TESS veszi át, ami már javában dolgozik. Sőt, már egy igen fontos eredményt is elért: nemrég egy szuperföldet fedezett fel a NASA új szondája. A TESS a Földhöz legközelebbi 200 ezer csillagot vizsgálja, olyan bolygók után kutatva, ahol az élethez is adottak lehetnek a feltételek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Naponta közel 100 ezren fertőződnek meg a koronavírussal csak Angliában

Naponta közel 100 ezren fertőződnek meg a koronavírussal csak Angliában