szerző:
MTI / hvg.hu

Az amerikai igazságügyi minisztérium banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetése miatt két ügyben is vádat emelt a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen. Az Egyesült Államok által eredetileg felvetett, hosszú hónapok óta hangoztatott felvetéssel, a felhasználók utáni kémkedéssel kapcsolatban ezúttal sem állt elő semmivel az amerikai kormányzat.

A Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca irányítója és Christoper Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója jelenlétével tartott sajtótájékoztatón Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter közölte: az egyik ügyben tizenhárom rendbeli, a másikban pedig tíz rendbeli bűncselekmény gyanúja miatt kérte a vádemelést a Huawei ellen. Az egyik keresetet az igazságügyi tárca egy New York-i bíróságnál, a másikat Washington államban nyújtotta be.

A korábban letartóztatott Meng Van-Csou
©

A tizenhárom rendbeli bűncselekmény miatti kérelem a Huawei Technologiesra és két leányvállalatára, valamint személyesen a decemberben letartóztatott Meng Van-csoura vonatkozik. A vádpontok között banki és egyéb pénzügyi csalás, valamint az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvés szerepel. Az amerikaiak szerint a Huawei nem mondott igazat a két leányvállalatához, a Skycom Tech-hez és a Huawei Device USA-hoz fűződő kapcsolatairól annak érdekében, hogy Iránban folytasson üzleti tevékenységet. Ezt a Huawei tagadja. (Emlékezetes, hasonló vádakkal küldték padlóra teljesen a ZTE kínai telekommunikációs vállalatot is, majd alaposan enyhítettek a szankciókon.)

A másik ügyben kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádol ugyancsak a két Huawei-leányvállalatot az igazságügyi minisztérium. A kereset szerint a Huawei seattle-i leányvállalatai a T-Mobile német telekommunikációs cég amerikai leányvállalatától a Tappy névre keresztelt, okostelefonok tesztelésére kifejlesztett robottechnológiát lopott el. Christoper Wray FBI-igazgató hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a vádak egyúttal azt is jelentik, hogy az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie a Huawei-típusú vállalatok jelentette kockázatokat, ha lehetővé teszi az amerikai telekommunikációs infrastruktúrába történő belépésüket. Christopher Wray szerint a Huawei „folyamatosan megpróbálta és megpróbálja kihasználni az amerikai vállalatokat és pénzügyi szolgáltatókat, és szakadatlanul fenyegeti a szabad és tisztességes világkereskedelmet”.

©

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter mindazonáltal fontosnak tartotta leszögezni: a Huawei elleni lépés „teljes mértékben elkülönül” az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoktól. A Fehér Ház egyébként hétfőn bejelentette, hogy Donald Trump a héten fogadja Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest, aki a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára érkezik az amerikai fővárosba.

Kína szerint boszorkányüldözés folyik a Huawei és más kínai cégek ellen, az amerikai vádak pedig erkölcstelenek.

Súlyos következmények

Az amerikai vádemelés előtt nem sokkal, egy hétfőn megjelent lapinterjúban Csang Ming, a Kína Európai Unió melletti nagykövete arról beszélt: súlyos következményekkel járhatna a globális gazdasági és tudományos együttműködés szempontjából, ha az ellene indított rágalomhadjárat miatt kizárnák a Huawei kínai távközlési óriásvállalatot a beszerzési tenderekből az 5G mobilhálózatok kiépítésének során Európában. „Nem segít, ha rágalmazást, diszkriminációt, nyomásgyakorlást, kényszerítést vagy spekulációt alkalmazunk másokkal szemben” – mondta Financial Times-nak.

Az Egyesült Államok felvetése után Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a korábban a kínai néphadseregben mérnökként szolgáló Zsen Cseng-fej által alapított Huaweit, illetve Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a cég berendezéseit. Ezt arra a kínai jogszabályra hivatkozva mondják, amely megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel. Ugyanakkor bizonyítékot még nem tudott felmutatni egyetlen ország sem.

Az 5G technológia előnyeit bemutató kép a Huawei sencseni fejlesztőközpontjában
©

A nagykövet határozottan tagadta ezeket a felvetéseket, és kijelentette, hogy a Huawei kizárása Európa számára is káros lenne, a rendkívül magas szinten összefonódott szállítási és értékláncokat ugyanis nem szabadna mesterségesen és szándékosan szétszakítani, ez szerinte „nagy felelőtlenség” lenne. Kiemelte, hogy országa párbeszédre törekszik, s hangsúlyozta a szabályalapú nemzetközi rend melletti kiállás és a protekcionizmus elleni küzdelem fontosságát.

A közüzemi infrastruktúrát, önvezető járműveket, ipari robotokat, de még gyógyászati berendezéseket is hálózatokra kapcsoló forradalmat bevezető 5G technológia megjelenésével különösen fontossá váltak a biztonsági szempontok a kormányzatok szemében. A technológiától lényegében minden létező társadalmi és gazdasági szegmens forradalmi átalakulását várják. A Huawei legfőbb versenytársa a területen a svéd Ericsson és a finn Nokia.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta: a magyar állam szemében a Huawei semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nyílt seb, hatalmas kudarc, Orbán blöffjátékának vége – ellenzéki értékelések a Fideszről szóló néppárti döntés után

Nyílt seb, hatalmas kudarc, Orbán blöffjátékának vége – ellenzéki értékelések a Fideszről szóló néppárti döntés után

Kocsis Gergely: Kiborít, hogy a hatalom hülyére vesz minket

Kocsis Gergely: Kiborít, hogy a hatalom hülyére vesz minket

A jeruzsálemi magyar képviselet miatt a palesztinok hazahívták budapesti nagykövetüket

A jeruzsálemi magyar képviselet miatt a palesztinok hazahívták budapesti nagykövetüket

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Túl olcsó tejet árul egy üzlet a terméktanács szerint

Túl olcsó tejet árul egy üzlet a terméktanács szerint