szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Facebookon osztott meg egy telefon-kijelzőképet, amin jól látni, valakik az adatainkra pályáznak.

Az év elejével nemcsak a munkáltatók készítik el és adják át a 2018-as pénzügyi évről szóló, az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat, hanem a különböző pénzintézetek, magánnyugdíjpénztárak is. Emiatt az év ezen időszakában talán kevésbé "meglepő", ha az adózásunkkal kapcsolatos értesítést kapunk. Most ezt akarják kihasználni a csalók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a saját Facebook-oldalán osztotta meg azt a képernyőképet, amit egy mobiltelefonra érkezett SMS-ről készített. A bejegyzés szerint átverésről van szó, akik az adatainkra pályáznak.

Most SMS-ben próbálkoznak a csalók!

Újra csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, SMS-ben próbálnak személyes ügyféladatokat megszerezni.

Az illetéktelenek SMS-üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártyaadatokat is kérnek.

A NAV soha nem kér sem SMS-ben, sem más módon bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van

– olvasható a bejegyzésben. Ahogy az a képernyőképen is látható, már maga az űrlap megfogalmazása is gyanút ébreszthet abban, aki ilyen SMS-t kap, a böngésző által megjelenített webcím pedig egyértelműen lebuktatja a csalást.

©

A NAV külön felhívja mindenki figyelmét, hogy a hivatal honlapja a www.nav.gov.hu címen található. Az internetes cím ellenőrzésével nagy bizonyossággal kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett, adathalász – honlapok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak