szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube régóta küzd a pedofil tartalmak ellen, ám az új módszerek miatt nagyon nehéz feladatuk van. Most egy újabb ilyen ütötte fel a fejét, és más problémák is jöttek vele.

Jó ideje egyre többen próbálnak visszaélni a YouTube adta lehetőségekkel, és a platformra feltöltött videók révén zaklatni a gyermekeket. A helyzetet csak tetézte, amikor 2017-ben a kereséseket kiegészítő algoritmus pedofil vonatkozású találatokat listázott. Ezt a YouTube javította, de azt nem közölték, hogyan kerültek be a rendszerbe ezek az ajánlások.

A probléma pedig azóta sem szűnt meg teljesen, sőt.

A Wired cikke szerint új jelenség ütötte fel a fejét a videómegosztón, amely egyre több tartalomnál tapasztalható. Mivel a YouTube nem csak profi videósoknak ad lehetőséget, nagyon sok fiatal felhasználójuk van, akik ártatlan felvételeket töltenek fel. Ezek között jógázós, beszélgetős, vagy viccet mesélő videókat is találni. Mindez azért is fontos, mert ezeket, illetve az ehhez hasonló tartalmakat vették most célba.

A módszer lényege, hogy az adott jelenetre mutató pillanatot hozzászólásként beírják az érintettek felvételei alá. Erre bárki rákattinthat, a gombnyomás után pedig a kiragadt résznél találja magát – csakhogy olyan jelenetekről van szó, amelyeken a gyerekek intim testrészei és azok területe, felhúzott pólójuk, vagy a fenekük látható. Ilyen kommenteket eddig főleg orosz, spanyol és portugál tartalmaknál fedeztek fel, és valószínűleg csak idő kérdése, míg az angol nyelvű videóknál is megjelennek.

©

A probléma másik része, hogy a videóknál nagynevű vállalatok hirdetései futnak, mint a L’Oreal vagy a Maybelline, de autómárkák promóciói is fel-felbukkannak, amik által a YouTube még pénzhez is jut. A Wired felvette a kapcsolatot a hirdetőkkel, hogy jelezze, milyen tartalmaknál tűnnek fel reklámjaik, amelyekről talán tudomásuk sincs.

Legutóbb a Microsoft keresőjénél tapasztaltak ilyen problémát, a Bing ugyanis gyermekpornót jelenített meg és ajánlott a felhasználóknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának